Archief nieuwsberichten

Vijf boerderijen in het streekmuseum
Persbericht | Zaterdag 14 januari 2016

Het schilderij waarop de verdwenen boerderijen uit de Holiërhoeksepolder, in de zestiger jaren vastgelegd door de kunstenaar A. van Eekeren, zijn in het museum te zien. A. van Eekeren schilderde een plattegrond van de wijk met daarop in kleur de afbeeldingen van: Noorderhuizen - Middelhuizen - Zuiderhuizen - Holiërhoek en boerderij de Holy. Omdat de boerderijen al ruim 50 jaar geleden zijn afgebroken en hun namen wel voortleven in delen van de wijk, zullen wij voor de bewoners van deze wijken het schilderij vanaf aanstaande zaterdag (21 januari) tonen. Het maakt onderdeel uit van een expositie over onze stad, die binnenkort zal worden geopend. Dit kunstwerk, dat onlangs werd aangeworven, krijgt voorrang om aan het publiek getoond te worden.

   

Straatnaam bord 'Goudsestraat'
Nieuwsbericht | Maandag 19 december 2016

Het Streekmuseum is in de verzameling straatnaam borden een bord rijker geworden.

"Goudsestraat", Babberspolder Vlaardingen

Hans Klouwens is één van de vele emigranten die in de jaren zestig naar Nieuw Zeeland vertrokken om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hans werd geboren op nummer 21 in de Goudsestraat.

Om de tien jaar komt hij op bezoek bij zijn familie in Vlaardingen. Hij was hier ook 1992 toen de straat werd afgebroken. Uit het puin van de straat heeft Hans het naambord kunnen "redden". Mede genomen naar Nw. Zeeland en het bord in zijn woning aan de muur geschroefd. Daar heeft het al die jaren gehangen waar over Groot Vlaardingen op 14 augustus 2003 (Peter Spek) een artikel wijde. Maandag 19 december 2016 heeft hij het overgedragen aan Jan Anderson om het op te nemen in onze collectie.

 

De komende feestdagen
Persbericht | Zaterdag 17 december 2016

Het Streekmuseum is op 2e Kerstdag open van 14.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag 24-12-2016 zelfde tijden. Op nieuwjaarsdag (de 1e zondag van de maand) zijn wij gesloten. Er zijn 2 nieuwe aanwinsten te zien over Vlaardingen en de 2e W.O. In onze stad stond een luchtdoelgeschut van de Luftwaffe, hier omheen 3 zoeklichten die de geallieerde vliegtuigen aanlichten. De gereedschapskist met Duitse opschriften is aangeworven en een houten krukje uit de manschappen kantine in de school aan de Boslaan alhier. Ook dit krukje is van Duitse opschriften voorzien met de datering 1940.

De strijd van Maassluis
Nieuwsbericht | Vrijdag 16 december 2016

In het Streekmuseum zijn vrijdag 16 december opnamen gemaakt voor de documentaire 'De strijd van Maassluis'. Jan Anderson vertelt over de strijd van de Geuzen in Maassluis en Vlaardingen.

   

December is de maand dat de Vlaardingse bakkers in de schijnwerpers staan.
Nieuwsbericht | Woensdag 16 november 2016

Woensdag 16 november 2016 is uitgave nr. 38 in de serie "van 't Oft naar 't Oofd" gepresenteerd bij Royal Steensma Bakery Ingredients v/h DAMCO te Vlaardingen. Het boekje geschreven en aangeboden door Frank Hazenberg aan de heer Lucassen van Royal Steensma.

       

Opening expositie 't Is Zilver wat er blinkt'
Nieuwsbericht | Zaterdag 29 oktober 2016

Opening expositie 't Is Zilver wat er blinkt' in Museum Vlaardingen. Tevens werd het 39 exemplaar uit de serie "van 't Oft naar 't Oofd" aangeboden aan Johan ter Molen, voormalige directeur van het Rijksmuseum Paleis het Loo uit Apeldoorn.

Er is een keuze gemaakt uit de bijna 1100 zilveren voorwerpen uit de collectie van het Streekmuseum Jan Anderson die hij in de afgelopen 50 jaar bijeen heeft gebracht. Naast tabakscomforts, inktstellen, bijbels met zilverbeslag zijn er gebruiksvoorwerpen uit voornamelijk de 19e eeuw te zien zoals een roomschaal, visscheppen en een suikerschaal. Voor de breivisite werd gebruikt naalden kokers, scharen en breipenhouders. Ook vele Vlaardingse siervoorwerpen zullen worden getoond De expositie is tot 1 maart 2017 te zien in het Museum Vlaardingen.

         

Jubileum expositie Zonnehuis
Nieuwsbericht | 2 oktober 2016

Tijdens de opening van de Jubileumexpositie zaterdag 1 oktober 2016 van 50 jaar Zonnehuis ontving Jan Anderson een gouden bloem voor zijn verdiensten aan het Zonnehuis. Op de expositie, samen gesteld met voorwerpen uit het Streekmuseum is te zien hoe de wereld er 50 jaar geleden uitzag en wat er inmiddels allemaal is veranderd. De jubileumexpositie is te zien tot maandag 7 november in Het Zonnehuis, Dillenburgsingel 5 te Vlaardingen.

          

1616 Rederijkersfeest in Vlaardingen
Nieuwsbericht | 11 september 2016

Vrijdag 9 september 2016, aanbieding uitgave nummer 37 van de serie van 't Oft naar 't Oofd "Een REDERIJKERS FEEST in Vlaardingen 400 jaar geleden" Geschreven en aangeboden door Joop van Dorp aan burgemeester Bert Blase van Vlaardingen. Verkoopprijs € 2,50. Verkrijgbaar in het Streekmuseum en de boekwinkels te Vlaardingen.

         

1616 Rederijkersfeest in Vlaardingen
Persbericht | 2 september 2016

Wat moet het een feest geweest zijn vierhonderd jaar geleden in het stadje met 2000 inwoners, 40 jaar na de grote brand, die de Spanjaarden (met hulp van de Schiedammers) tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden uitgevoerd. Lees verder....

Laatste weekend Boerderijen in de Broekpolder
Persbericht | 27 augustus 2016

Een kwartaal lang waren foto's, schilderijen, een tegeltableau, opgravingen en boerengereedschap te zien. Dit weekend draaien we als extraatje een film van de oud timmerman Pieter Borsboom die nog vóór de oorlog gewerkt heeft op de ruim honderd boerderijen, die in en rond Vlaardingen waren gevestigd. Hij werkte bij het Timmerbedrijf Van Vliet op de Kortedijk, die gespecialiseerd was in het boerenwerk. Zij herstelden of bouwden boerderijen, schuren, daken, deuren en al het andere werk. Door zijn goede geheugen(hij leeft nog) vertelt hij bij iedere woning wetenswaardigheden over b.v. of ze koffie mochten drinken in de keuken, de kredietwaardigheid van de boer. Ook dat hij met een handwagen met hout en gereedschap naar de Babberspoldermolen (tegenwoordig Schiedam) moest lopen.

Herinneringen Sursum Corda
Nieuwsbericht | 5 augustus 2016

Vrijdag morgen 5 augustus 2016 ontving het Streekmuseum het vaandel, de vlag, de prijzenkast, de grote trom, de bekkens, foto's en nog veel meer herinneringen van helaas opgeheven Christelijke Harmonie Vereniging SURSUM CORDA Vlaardingen.

 

Nieuw toegangsbord
Nieuwsbericht | Oktober 2015

Het nieuwe uithangbord voor het museum wordt overhandigd door Rafael van Kuijk aan Jan Anderson.

Vriendenkring verrast Jan Anderson met Liber Amicorum t.g.v. zijn 78e verjaardag.
Nieuwsbericht

Onder valse voorwendselen werd woensdagmiddag 25 juni, Jan Anderson naar het Stadsarchief van Vlaardingen gelokt. Daar kreeg hij ter gelegenheid van zijn 78e verjaardag  uit handen van vriend Paul Westerdijk het liber amicorum (vriendenboek), uitgereikt. Zeer verrast, maar ook zichtbaar emotioneel naam de Streekmuseum directeur van het gelijknamige museum Jan Anderson het boekwerk in ontvangst. “Dit is een dag die ik nooit meer zal vergeten” zei Jan in zijn dankwoord. Daarmee in het bijzonder doelend op de op het boekomslag genoemde eenmalige uitgever Boon; De meisjesnaam van Jans vrouw Rita. “Zij heeft haar leven gewijd aan de ondersteuning van Jan en zijn activiteiten en is het een mooie manier om haar bij deze feestelijke publicatie te betrekken” aldus Perry Moree in zijn woord vooraf. 26 auteurs, uit het Vlaardingse, het bedrijfsleven, de museumwereld, cultuurhistorie en familie schrijven lovende en dankbare, maar ook positief kritische woorden over al zijn werk.   Dit bijzondere boek, dat is samengesteld door het bestuur van Stichting Collecties Jan Anderson, betreft een zeer gelimiteerde oplage met harde kaft en stofomslag van in totaal 42 genummerde exemplaren. Voor de uitvoering van het Liber Amicorum stond Stout Grafische Dienstverlening garant.

Burgemeester Eenhoorn ontvangt 1e exemplaar van boekje over de Vlaardingse dichter Arnold Hoogvliet.
Nieuwsbericht

In de drukkerij van Bas Stout in de Arnold Hoogvlietstraat ontving burgemeester Bas Eenhoorn maandagmiddag het eerste exemplaar van het boekje over de Vlaardingse naamgever van deze straat. Naast het leven en werken van Hoogvliet als pandjesbaas, burgemeester en meest beroemde dichter van de 18e eeuw wordt in deel 27 uit de serie Van ’t Oft tot ’t Ooft de geschiedenis van de straat vanaf 1888 verteld. Het geheel is geïllustreerd en voor €2,50 verkrijgbaar in de boekhandel en bij het museum.

De keizer zelf opent tentoonstelling 'Revolutie en Napoleon in Nederland'
Nieuwsbericht

Het aanbieden van de sleutel van de expositie aan mevrouw Marjan Groen, directrice van het Mariniersmuseum Rotterdam, door de keizer van Frankrijk in hoogst eigen persoon was de officiele openingshan-deling op zaterdag 23 november 2013. Hierna bood l 'Empereur het begeleidende boekje bij de tentoonstelling aan aan twee leerlingen van Vlaardingsde scholen. Alle scholen in Vlaardingen zullen de komende tijd de expositie bezoeken.

V.l.n.r. Mevr. Groen, Maarschalk de Loh, Napoleon Bonaparte, Jan Anderson.

Jan Anderson 50 jaar lid van 'zijn' Documentatiegroep 40-45.
Nieuwsbericht

Op zaterdag 24 augustus 2013 ontving Jan Anderson in het Vestingmuseum te Naarden de oorkonde en gouden speld uit handen van de voorzitter Dhr. Rombouts van de Documentatiegroep 40 – 45. Dit ter gelegenheid van zijn 50 jarige lidmaatschap en als oprichter, in 1963, van deze studiegroep.  

Streekmuseum in uitzending RTL4's Trips & Travel.
Nieuwsbericht

Zaterdag 3 augustus 2013 werden in het Streekmuseum opnamen gemaakt door RTL 4 voor het nieuwe programma ‘Trips & Travel’. In dit nieuwe RTL 4 programma worden alle 12 provincies aan gedaan die Nederland rijk is. Zuid-Holland wordt vertegenwoordigd door Vlaardingen, waaronder het Streekmuseum.  

De presentatie van dit programma is in handen van Kevin Brouwer die de afgelopen twee jaar veelvuldig te zien was in LifestyleXperience. (Foto’s Hans Bakker)

Iedere maand een nieuw "Stuk van de maand".
Nieuwsbericht

Afgelopen maand juli waren het beschilderde schijfjes boomstam met afbeeldingen van Vlaardingen. Allen voorzien van een berkenboom in het kunstwerkje. Zelfs op volle zee, zie rechts onder.

In augustus is er weer een ‘Stuk van de maand’. Wat het is, verklappen we niet. Dit moet u zelf maar komen bekijken… Iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 – 1600 uur aan de Kethelweg 50 te Vlaardingen.

Jubileumexemplaar Van 't Oft tot 't Ooft serie overhandigd aan Mevr. Bruinsma.
Nieuwsbericht

De 25e uitgave in de serie Van 't Oft naar 't Ooft werd op 20 juni jl. overhandigd van het boekje ‘Vlaardingse IJzerkoekjes’ aan de echtgenote van onze burgemeester, mevrouw. F. Y. M. Bruinsma-Beretta-Piccoly. Dit dubbeldikke jubileumboekje over de geschiedenis van het befaamde IJzerkoekje, de bekende Vlaardingse lekkernij, is geschreven door Frank Hazenberg.

Expositie 'Vlaardings Lekkers'
Nieuwsbericht

Bij de opstelling van onze nieuwe expositie bleek dat er wel 30 specifieke Vlaardingse heerlijkheden werden geproduceerd en genuttigd. De tentoonstelling geeft een overzicht van bier en wijn, ijsmoppen en –brokken en ijzerkoekjes en lokale gerechten die bij speciale gelegenheden geconsumeerd werden. Daarnaast waren de haringvissers echte zoetekauwen; zij namen de dikke zoete melk in blik van Hollandia en goedgevulde stroopkannen mee op reis naar de haringgronden. De vangst maakte de stad van Amerika tot Rusland beroemd. Welgeteld honderdentwaalf (!) handelaren hadden hun vaste stek in het afslaggebouw; zij zorgden voor nationale en internationale verspreiding van de ‘Haring uit Vlaring’. Tot slot waren de zuivelproducten, mede door de goede spoeling uit Delft en Schiedam, van hoge kwaliteit. . De expositie loop tot medio oktober  

Streekmuseum krijgt Oranje Strik.
Nieuwsbericht

Op 16 april 2013 ontving Jan Anderson uit handen van burgemeester Tjerk Bruinsma de Oranje Strik van het Nationaal Comitee Inhuldiging. Het ereteken geldt als waardering voor onze expositie '400 jaar Oranje'.

Zondag 14 april 2013 is Jan Anderson benoemd tot Lid van Verdienste door de Landelijke Vereniging De Verzamelaar.

Tentoonstelling "Koning Willem Alexander en zijn voorgangers", in ons depot.
Nieuwsbericht

Zaterdag 16 maart t/m zaterdag 4 mei 2013

Vorig jaar hielden wij een expositie in de Willem Beukelszoonstraat van het materiaal uitgeleend aan het Rijksmuseum Het Loo te Apeldoorn. Een groot deel hiervan wordt nu ingezet voor de tentoonstelling over de geschiedenis van het Huis van Oranje, met het accent op de 20e eeuw. Het blijkt dat bij ieder jubileum, troonwisseling, huwelijk en geboorte de Oranjekoorts stijgt in de industrie en de uitgeverijen een stroom van oranje materiaal op de markt brengen. Vooral in de vooroorlogse jaren wordt er veel werk gemaakt van de kwaliteit ervan en betrekken de grote fabrieken zoals Regout en de Glasfabriek Leerdam grote ontwerpers erbij. Deze voor-werpen zijn een lust voor het oog. Na de 2e wereldoorlog worden ook veel gewone producten uit de supermarkt zoals koffie en vla in feestverpakking op de markt gebracht. Ervoor waren beschuitblikken en de Ruijter muisjes voorbeelden van Oranje marketing. Daarom is in de tentoonstelling de verlaging van de kwaliteit te zien omdat vroeger de realia een lange gebruikswaarde hadden, terwijl ze tegenwoordig, direct na de viering in de vuilnisbak verdwijnen. Dit zie je ook bij de versieringen bij de WK voetbalwedstrijden. Aan het begin van de 20e eeuw was het nog toegestaan afbeeldingen van Koningin Wilhelmina en later prinses Juliana te gebruiken als reclame verpakking. Wij tonen in de vitrines munten, penningen, prenten, borden, kommen, lampions, vlaggen, sjerpen, sigarenkokers, opgegraven aardewerk uit de 17/18e eeuw. Kortom bijna alles is in de loop der tijd gebruikt om de aanhankelijkheid voor het Oranjehuis te tonen.   De tentoonstelling is maar een korte tijd te zien en wel van zaterdag 16 maart tot en met zaterdag 4 mei 2013 en is zowel zaterdagmiddag als woensdagmiddag te zien van 14.00 tot 16.00 uur in ons Rijksmonument Willem Beukelszoonstraat 2.

Tentoonstelling over de watersnoodramp van 1953 door Vlaardingse ogen gezien.
Nieuwsbericht

2 februari tot 5 mei 2013

De invloed van deze, op één na grootste ramp van de eeuw, is voor Vlaardingen groter dan men denkt. De Benelux tunnel kon alleen maar worden gebouwd, toen deze aansloot op de dam-men en dijken van het Deltaplan, de hoge dijk bij de Galgkade, die ons tegenwoordig het zicht op de Maas ontneemt is hiervoor aangelegd. Het hebben van een 2e huisje in Zeeland van vele Vlaardingers en het afbreken van de katholieke kerk op de Hoogstraat door verla-ging van het waterpeil zijn alleen ont-staan door de ramp die ons in februari 1953 trof. Daarnaast de bijna 2000 doden, 100.000 evacués , miljarden guldens schade en een andere infrastructuur. Er waren geen traumateams om de mensen te helpen. Het was de generatie van stroop je mouwen op, geen ge-o.h. en weer aan het werk. Dit alles 7 jaar na de 2e wereldoorlog. De tentoonstelling loopt vanaf 2 februari 2013. Het museum is geopend ieder zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur en op de eerste zondag van de maand op dezelfde tijd. De toegang is gratis.

Website ter nagedachtenis van Geus Jan van Wijk
Nieuwsbericht

Jan van Wijk (Vlaardingen, 19 juli 1923 - 26 september 1996) was een Nederlands verzetsman en lid van de verzetsgroep de Geuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn verhaal vind u op een zeer interessante website: www.janvanwijkvlaardingen.nl.

In het weekend van 4 en 5 augustus toont het Streekmuseum 'Olympia 1936'
Nieuwsbericht

Op deze voor de filmgeschiedenis bijzondere film kreeg de cineaste Lenie Riefenstahl in 1935 ruim 1,5 miljoen mark van de Naziregering ter beschikking. Meer dan 30 van de beste Duitse cameralieden hebben de sporters in beeld gebracht. Daarnaast werden voor het eerst close-ups van de start gemaakt  en werd dagelijks een ballon met een camera opgelaten. Uiteindelijk werd 400 km film gemaakt van 136 verschillende sporten. Vooral de muziek bij de beelden geeft een fascinerende kijk op deze nieuwe manier om sport in beeld te brengen. Toen de film na twee jaar monteren voor de bioscoop gereed was wilde Hitler hem niet zien. De spelen waren hem tegengevallen: teveel zwarte atleten hadden naar zijn zin de prijzen gewonnen. Een artistiek hoogtepunt in sport- en filmgeschiedenis, in twee uur in beeld gebracht. Zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur.

Expositie 'De School van Toen'
Nieuwsbericht

Schoolplaten, leesplankjes, leien en griffels uit het Streekmuseum Jan Anderson.

Onder deze titel exposeert het Streekmuseum vanaf 25 juli 2012 zes weken lang een tentoonstelling in de Brasserie van het Zonnehuis aan de Dillenburgsingel. 

Hieronder een sfeerimpressie van de opening en een blik op de tentoonstelling.  

(Foto’s Hans Bakker)

Het Vlaardings Prentenboek
Nieuwsbericht

De volledige collectie Vlaardingse schilderijen, prenten en tekeningen van  Streekmuseum Jan Anderson zal worden gepubliceerd in de uitgave 'Vlaardings Prentenboek'. Deze alles omvattende en luxe vormgegeven catalogus bevat afbeeldingen van vele honderden kunstwerken met Vlaardingse scenes en van de hand van Vlaardingse kunstenaars, zoals de bekende tekenaar Paul Westerdijk. Het werk zal verschijnen in november 2012.

Bij voorintekening bedraagt uw prijs € 25,=, na de verschijningsdatum € 30,=

Teken NU voordelig in door een mailtje met naam, adres en telefoonnummer te sturen aan jan@jananderson.nl.Dan bent u in november verzekerd van een exemplaar!

Vermakelijkheden, het uitgaansdagboek van  Nic. Bergwerf 1943-1945
Nieuwsbericht

Naast Nic's belevenissen in het uitgaansleven van Vlaardingen en Schiedam  lezen we in dit prachtig vormgegeven dagboek ook dat de oorlog gewoon door ging. De uitgave van het Streekmuseum, nr. 21 in de serie Van 't Oft naar 't Oofd, is een bron van informatie over het leven van een jongeman in  de laatste oorlogsjaren en, inderdaad, een bron van vermakelijkheden. Verkrijgbaar bij het streekmuseum en de lokale boekhandel.  

Diorama 'Oosthavenkade 1940' van Klaas Bloem nu te zien bij Streekmuseum Jan Anderson.
Nieuwsbericht

Het grote diorama dat de Oosthavenkade op 29 november 1940 - het begin van de bezettingstijd - staat voorlopig in de Oorlogszaal van het Streekmuseum. Klaas Bloem werkte 2,5 jaar aan de opstelling waarbij Duitse soldaten een Duitse vrachtwagen en een spandoek van de Winterhulp een beeld geven van deze tijd. Verder is het zandtreintje te zien waarmee alle bouwmaterialen werden aangevoerd voor de bouw van de noodwoningen voor de Rotterdamse gebombardeerde bewoners in de Babberspolder. Een fiets, nog zonder slot, staat voor het gebouw Excelsior, waar die zomer Jan van Wijk een pistool stal van een Duitse militair, die in deze zaal een biertje dronk met zijn kameraden. Ook een begrafenisstoet passeert de oude brug. Zaterdag en Zondag wordt ook de film vertoond, gemaakt door Kees Verhulst, en van tekst voorzien door Harmen Siezen, van de bevrijding van onze stad in 1945. Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50 Vlaardingen Zaterdag en zondag in het museum van 14.00 tot 16.00 uur, toegang gratis.  

De maand van de geschiedenis begint in het Streekmuseum met een filmweekend.  
Nieuwsbericht

In de Willem Beukelszoonstraat 2 worden vanaf 1 oktober “Polygoon-Journaals” vertoond uit de jaren 1945-1950. De opbouw van Nederland en de Marshall-hulp, het tientje van Lieftinck, en de “Willem Barendz” vertrekt weer op walvisvaart. Daarnaast is er de expositie over de Oostwijk te zien. Op de Kethelweg 50 wordt een nieuwe film vertoond over de visserij uit 1968. De zoon van G. Nieuwstraten maakt een reisje mee met de VL 115 “Vooraan” van de Doggermaatschappij van Hoogendijk. We zien schipper van Rijn, naast haring, een grote vis vangen, een Apicol, wijting voor lekkerbekjes en kabeljauw voor “eigen eet”. Deze werd dan klaargemaakt voor de bemanning. Tijdens de visvangst werden ook volle tonnen overgegeven aan een aantal andere schepen van de rederij, hoe eerder op de markt, des te hoger de opbrengst. Beide musea zijn open van 14.00 tot 16.00 uur.  

Presentatie "Wat in de Broekpolder verdween" Woensdag 20 april 2011, 15.00 uur  
Nieuwsbericht

De Broekpolder: ondanks de protesten in de jaren vijftig, werd geen acht geslagen op de productieve boerenbedrijven die eeuwenlang de streek rondom Vlaardingen van Melk Boter en Kaas voorzagen. Tevens was de polder een onderduikplek tijdens de 2e Wereldoorlog. Veel Vlaardingers haalden daar illegaal hun flesje melk.

Aad den Hoedt en Jan Anderson hebben hierover een boekje gemaakt met een kaart waar de boerderijen waren gelegen en alle 29 bedrijven zijn afgebeeld.

Woensdag 20 april om 15.00 wordt het boekje gepresenteerd aan alle in de tegenwoordige Broekpolder gevestigde sportorganisaties.

U wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn in de Rabobank Schiedam, Karel Doormanweg 48.

Vanaf woensdag 20 April 2011 zal deze nieuwste uitgave in de serie "Van 't Oft naar 't Ooft" ook verkrijgbaar zijn bij de bekende boekhandels in Vlaardingen en uiteraard aan het museum op de Kethelweg 50.

Paasweekend in het Streekmuseum  
Nieuwsbericht

Zaterdag en 2e Paasdag zijn de beide musea op de Kethelweg en in de Willem Beukelszoonstraat open en worden er films vertoond. In de Willem Beukelszoonstraat een rolprent uit 1938 over de Oostwijk, en omdat 400 jaar geleden de Touwbaan is opgericht een film van Jan Schaper over het bedrijf, op de Kethelweg. Daarnaast is er voor de bezoekers dankzij een genereus gebaar van de Stadsbibliotheek voor ieder gezin het boekje “VLAARDINGS EIGEN” beschikbaar. Het boekje in de vorm van de voorloper van het poëziealbum staat vol met gedichten van Vlaardingse kunstenaars. Het is verlucht met afbeeldingen uit “Albums Amicorum” uit de 19e eeuw. (zolang de voorraad strekt) Het Museum aan de Kethelweg 50 en de dependance aan de Willem Beukelszoonstraat 2 zijn geopend op zaterdag en maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

 

Jubileum Museumweekend 2 en 3 april 2011
Nieuwsbericht

Aanstaande zaterdag en zondag 2 en 3 april vieren wij voor de dertigste keer het Nationale Museumweekend, waarbij de musea alle aandacht krijgen. Dit keer voor ons dubbel feestelijk omdat onze nieuwe dependance aan de Willem Beukelszoonstraat 2 's morgens om 11.00 uur feestelijk wordt geopend door de Burgemeester van Vlaardingen, Tjerk Bruinsma. De openstelling is vooral nodig omdat er anders in het centrum straks  jarenlang geen museale activiteiten zouden zijn.

Jan Anderson heeft niet alleen uit eigen middelen het Rijksmonument gekocht en ingericht als depot voor het Streekmuseum, op de benedenverdieping is een expositieruimte ingericht voor de Archeologische Collectie; de geschiedenis van de verdwenen Vlaardingse bedrijven; de 3 tolborden uit het begin van de 19e eeuw en een kleine selectie visserijmateriaal (ook betrekking hebbend op de laatste Haringhandel van de Firma Nieuwstraten). De 29 vitrines voor de Archeologische verzameling zijn in een bijzonder korte tijd zonder subsidie aangeschaft, ingericht en van nieuwe verlichting voorzien. Zoals altijd is de toegang gratis, en is de toegangstijd gelijk aan het Museum op de Kethelweg: iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur.

De openingstijd aanstaande zaterdag is van 11.00 tot 16.00 uur. In het museum kunt u kennis maken met onze vrijwilligers. Voor nadere informatie: bel 010-4343843.

Streekmuseum Jan Anderson breidt uit. Artikel in het AD van 1 april 2011
Nieuwsbericht

Streekmuseum Jan Anderson krijgt aanmoedigings- prijs in het kader van de Wijkparticipatieprijs 2011

31 Maart 2011. Verzamelaar en museumman Jan Anderson ontving tot zijn verrassing bij de uitreikingsplechtigheid van de "Wijkparticipatieprijs 2011" een aanmoedigingsprijs t.w.v. 1000 euro voor, zoals de oorkonde vermeldt, het "Vastleggen van kennis over de Tweede Wereldoorlog in Vlaardingen" en zijn cursus "Ken uw wijk: Vlaardingerambacht".

Nieuwe aanwinsten 2e wereldoorlogcollectie : Februari 2011
Nieuwsbericht

Slechts een lichte plaatselijke oxydatie op het blanke metaal en een paar kleine krasjes in de lak ontsieren dit mooie blik DARIGOLD melkpoeder, dat daarmee in uit-zonderlijk goede staat is voor haar leeftijd. Het blik was in 1946 onderdeel van Amerikaanse voedselhulp van het CARE-programma waarvan ook Nederland haar deel kreeg.

Een papieren zak die in 1945 een heuse schat verborg: melk-poeder uit Zweden. Het komt zelden voor dat een papieren object de tand des tijds zo goed doorstaan heeft. Werkelijk een prachtige aanwinst voor onze   tweede wereldoorlog-collectie.

Nieuwe aanwinsten 2e wereldoorlogcollectie : Maart 2011
Nieuwsbericht

Tafelkleedje met opgestikte appliques, ter herinnering aan de inval der Duitsers en aan de bevrijding.

Dhr. A. Groenendijk schonk ons deze rugzak, met een verhaal. De tas was met het oog op eventuele evacuaties gemaakt bij de zeilmakerij waar hij op kantoor werkte. Op 10 november 1944 kwam de rugzak goed van pas, toen dhr. Groenendijk na de razzia in Rotterdam met ruim vijftigduizend andere mannen als dwangarbeider naar Duitsland werd weggevoerd.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Geopend

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 19 juni 2021.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00.. Het gebruik van een mondkapje is verplicht.

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens