Exposities - archief

Hier wordt een overzicht getoond van alle exposities die in verleden geweest zijn.

De vis als gebruiksvoorwerp
De tentoonstelling is te zien tot eind december 2019

Wie kent niet de griesmeelpudding in een aardewerk visvorm. Maar ook chocolade en marsepein werden in een vorm van een vis verkocht. Op een met een haring beschilderd plankje werden de Hollandse Nieuwe schoongemaakt, enige hiervan zijn tentoongesteld.

Uit onze tegelcollectie tonen we de exemplaren met vis verkoopsters, haringbuizen die de netten boeten en die met de afbeelding van een vis. Verder visschalen, mandje waarmee vis van de markt werd gehaald en het bord met de visprijzen van Vishandelaar Zeegers van het Emous alsmede de schaal waarop vrijdags de gebakken vis in de etalage werd aangeprezen voor de RK inwoners van Vlaardingen Ambacht. Een deel van onze collectie haringschaaltjes is in een vitrine opgesteld.

Tenslotte de visschaal van de Vlaardingse pottenbakster Fijke Fontijne vorige maand aangeschaft op de expositie in de Duig in de Landstraat.

Topstuk is een raam van een viswinkel uit 1822 uit hout gesneden en enige prenten waarop vissen zijn afgebeeld.

De "Vis voorwerpen" zijn te zien tot eind december 2019 iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 - 16.00 uur, Streekmuseum Jan Anderson Kethelweg 50. De toegang is gratis.

Foto's Hans Bakker.
Kinderparadijs
De tentoonstelling is te zien tot 29 juni 2019

Het museum is omgetoverd in een waar kinderparadijs met speelgoedtreinen, Schuco autootjes en Dinkey toys voor jongens en poppen, kinderserviesjes en keukeninventaris voor de meisjes. Alles uit de vooroorlogse jaren en de tijd erna. Uit de grote collectie zijn 18 vitrines gevuld met speelgoed die herinnert aan de tijd dat kinderen nog maar één cadeautje kregen en daar waren ze enorm zuinig op.

Het meeste speelgoed had ook de functie voor te bereiden op het latere leven. Hamertje Tik als de aanzet voor het latere timmeren en met theeserviesjes voor de kleine meid om moedertje te spelen. Monopoly, borduurdozen, blikken speelgoed, muziekinstrumentjes, klappertjes, luchtpistolen, kwartetspellen, poppenhuis en nog veel andere voorbeelden geven een goed beeld van het jonge leven van jaren her.

1000 Jaar Vlaardingen 1018 - 2018
De tentoonstelling is te zien tot 31 december 2018

Zaterdag 28 april 2018 is de tentoonstelling "1000 Jaar Vlaardingen 1018 - 2018" geopend door burgemeester Annemiek Jetten. Uit de duizenden voorwerpen zijn een aantal geselecteerd die het verhaal van de stad Vlaardingen illustreren; de marmeren wapensteen uit het huis van de Ambachtsheer, materiaal uit de Vlaardingen-cultuur en voorwerpen uit het industriële tijdperk waarmee de stad in de zeventiger jaren zelfs het landelijke nieuws haalde. En veel meer van 1018 tot heden.

De tentoonstelling is te zien tot 31 december 2018. Van de tentoonstelling is een boekje beschikbaar, zie: Publicaties.

Burgerwacht in Vlaardingen
De tentoonstelling is te zien tot eind 15 mei 2018 in het Streekmuseum.

Aan het eind van de maand maart (2018) waarbij de Geuzen worden herdacht opent het Streekmuseum een expositie over de leden van de Burgerwacht. 15 leden hiervan traden toe tot de verzetsgroep, één van hen werd op 13 maart 1941 gefusilleerd vier anderen kwamen om in Buchenwald. Velen van hen waren voor de oorlog toegetreden tot de zgn. reserve politie waarbij zij in de meidagen van 1940 de belangrijkste gebouwen in Vlaardingen bewaakten. Op één foto zijn er twee te zien die de toenmalige telefooncentrale "het huidige Vlaardings Museum" bewaakten, hun vuurwapens konden later worden gebruikt bij de verzetsgroep De Geuzen. De burgerwacht had wekelijks schietoefeningen in de stadsschool op de Markt en zaterdag 's-middags oefenden zij op het terrein van Havenbedrijf Vlaardingen Oost. Op een reeks foto's treden zij op als semie soldaten en van één van hen J. van der Vaart liggen in de vitrines zijn persoonlijke papieren. In het stadsarchief bleek nog een film te zijn uit 1937 die wij tijdens de tentoonstelling draaien. Ook tonen we een grote foto uit mei 1945 met de terugkomst van de Geuzen met een van de SS gevorderde autobus met nog het opschrift "Buchenwald". Ook een ansichtkaart van de 4x ter dood veroordeelde Geus Jan Kijne en de onlangs opgedoken enige getikte Geuzenbrief van 19 mei 1940.

Tot en met 15 mei 20187 is de expositie te zien.

Vlaardingen van Vissersstad, Industrieplaats tot Woonstad
De tentoonstelling is te zien tot eind 2017 in het Streekmuseum.

Het is de meest treurige tentoonstelling, die wij in de 42 jaar van de ruim 150 exposities heb gemaakt. Honderden bedrijven verdwenen uit Vlaardingen en ruim 10.000 arbeidsplaatsen verdwenen naar elders of werden opgeheven. In 1956 waren er nog 10 rederijen met 39 loggers ieder met 16 vissers. Op het grondgebied van de stad waren na de oorlog 110 boerderijen, een aantal tuinderijen, 7 melkfabrieken en de visverwerkende bedrijven. Een kunstmestfabriek de 'Super' met 1100 werknemers. De Sunlight Zeepfabriek en het Unilever Research Laboratorium (dit gaat volgend jaar Vlaardingen verlaten). De Touwfabriek, de Oude Lijnbaan uit 1611, 5 Koek- en Snoepfabrieken, 2 beschuitbakkerijen en de Broodfabriek Boer en v.d. Houwen. Verder de 3 Scheepswerven, het Havenbedrijf Vlaardingen Oost en vele grote vervoersbedrijven alsmede de Autohandel P.A. v.d. Kooij verdwenen de Machinefabrieken van Fontijne, de Accufabriek Chloride en de Wasserij Lips. Uit het straatbeeld verdwenen de Reinigingsdienst en de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Het grootste zwembad van onze streek, het Kolpabad, het Holyziekenhuis en het Visserijmuseum, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Ook de landelijk bekende wijnfirma's Gebr. de Boer en Hoogendijk legden het loodje. De winkel filiaal bedrijven Willem Stein en Cency werden overgenomen door Blokker en Kruidvat. Deze firma's werden allemaal beleverd door de plaatselijke middenstanders. Kortom dit droevige verhaal moest toch verteld worden.

Tot eind 2017 is de expositie te zien iedere zaterdag en tevens iedere 1e zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur Streekmuseum Kethelweg 50 Vlaardingen. Voor groepen op afspraak, telefoon 010 4343843.

Foto de voormalige melkfabriek van Hollandia, Oosthavenkade Vlaardingen.

Jan Kijne, de meest onbekende Vlaardingse Geus
De tentoonstelling is te zien tot begin augustus 2017 in het Streekmuseum.
Jan Kijne, de meest onbekende Vlaardingse Geus, noopte ons een expositie over hem te maken. Te zien zijn o.a. de brieven die hij op de dag van zijn executie schreef aan zijn moeder en zijn broers evenals de originele foto die gemaakt werd en die kwam vorig jaar tevoorschijn uit het atelier van de Vlaardingse fotograaf Henry Muns. Verder tonen wij de jeugdboeken die hij onder pseudoniem schreef en verder materiaal uit zijn padvinderstijd. Ondanks dat er over hem weinig bekend was heeft Jan van Hees (de schrijver van het boekje uit de serie over de geschiedenis van Vlaardingen) veel over hem bovenwater gebracht. Zoals de opgravingslijsten uit 1945 waarbij de plaats van de lijken werden aangegeven door de Duitse soldaat die hem op 13 maart 1941 heeft terecht gesteld. Ook een serie foto's van deze werkzaamheden, door gearresteerde N.S.B. ers die na de oorlog in het Oranjehotel waren gevangen gezet. Te zien tot 2 juli 2017.
Vlaardingen na de Tweede Wereldoorlog
De tentoonstelling is te zien tot begin augustus 2017 in het Streekmuseum.

"het touwtje uit de brievenbus tot de Kerst-cd van Bas van Toor"

Toen ik in 1951 naar Vlaardingen kwam was het een hele overgang van het mondaine Scheveningen naar de Riouwlaan van onze nieuwe woonstad. De stad had ruim 40 melkboeren en evenzoveel bakkers en op iedere hoek een kruidenier. Ook waren er nog tientallen stegen waar nog honderden mensen woonden. Ik werd lid van Liefde en Vrede maar ging toch het eerste jaar naar mijn CJMV-club in het Belgisch Park.

De stadsbestuurders waaronder de burgemeester J.Heusdens en wethouder T. de Bruin hadden de opdracht de stad te laten groeien tot 140.000 inwoners. Van de nieuwe bewoners werkten er veel aan de overkant bij de Shell en de Caltex. De stad werd uitgebreid met een wijk achter de van Hogendorplaan, de Indische Buurt, de Westwijk en de Holy. Er kwam een nieuw zwembad, een schouwburg, een expositiegebouw De Visbank(waar in 1953 een van Gogh tentoonstelling werd gehouden) en een nieuw verkeersvrij winkelcentrum, het 2e in ons land. Verder kwam er het Delta-hotel, de Beneluxtunnel, het Holy ziekenhuis, een nieuw stadhuis en de zalen Muzanda en Triangel. Ook werden er een tiental kerken gebouwd en de langste winkel boulevard van Nederland de van Hogendorplaan. Er was nog steeds visserij waarvan de meeste visserslui van buiten kwamen, de Vlaardingers werkten liever bij de Super, de Shell en de Sunlight dan waren ze tenminste iedere dag thuis.

In een 20 vitrines tonen we honderden voorwerpen en foto's. In een soort Kringloopwinkel tonen we de gebruiksvoorwerpen uit die tijd zoals transistorradios, een roomklopper en schaaltjes met pepsils en Tuc's, een Benzo-fiets en een stalen vuilnisbak.

1616 Rederijkersfeest in Vlaardingen
De tentoonstelling is tot het einde van het jaar 2016 te zien.

Wat moet het een feest geweest zijn vierhonderd jaar geleden in het stadje met 2000 inwoners, 40 jaar na de grote brand, die de Spanjaarden (met hulp van de Schiedammers) tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden uitgevoerd. Bijna alle houten huizen waren verbrand en de rest was beschadigd. Toch had de Rederijkerskamer De Ackerboom collega organisaties uitgenodigd in juli 1616 naar Vlaardingen te komen. Daar werden dan in de openlucht op een toneel voorstellingen gegeven.

De teksten waren dikwijls ironisch en werden verkleed op de Markt opgevoerd. Niet alleen de tekst werd door een jury maar ook de aankleding. Zelfs de Kamer die van het verst kwam kreeg een prijs dikwijls tinnen of zilveren bekers.

De binnenkomst van de diverse gezelschappen was al een groot festijn. Een groot aantal verklede toneelspelers trok door de stad iedere Kamer vooraf gegaan door één van de leden met een groot houten schilderij, een blazoen genaamd. Heel bijzonder is het dat deze houten schilderijen 4 eeuwen bewaard gebleven zijn en al een lange tijd in de Raads- en trouwzaal worden getoond.

We hebben naast een boekje (dat op 10 september wordt gepresenteerd) een tentoonstelling over De Ackerboom gemaakt. Hier worden in kleur de afbeeldingen getoond van de blazoenen der 15 steden, die 4 eeuwen geleden de reis naar Vlaardingen hebben ondernomen.

In 1617 werd een boek uitgegeven met alle teksten en afbeeldingen van de blazoenen. Wij tonen hiervan een tweetal exemplaren. Verder een aantal etsen van het stadje uit die tijd en de plek waar de Rederijkers elkaar bekampten. Op een bijna 2 meter lange prent zien we de Vlaardingers het feest in 1606 te Dordrecht betreden. Ook is in een viertal vitrines te zien van de Rederijkersberg uit 1987 waarbij een aantal culturele evenementen de sfeer uit de 17e Eeuw is getracht te benaderen.

Met de trekschuit naar Delft en dan verder
Deze kleine expositie is te zien tot en met 2 oktober 2016

Eeuwenlang waren de wegen rondom Vlaardingen vooral in de winter moeilijk begaanbaar en waren de verbindingen tussen de Hollandse steden alleen mogelijk via de trekschuit. Niet alleen kooplui en bezoekers van de markt waren passagiers maar ook boeren met boter en kaas en bestuurders die een bezoek aan Den Haag moesten brengen. Op de tarievenlijst van 1816 zien we dat het verhuizen van een ton haring 4 stuivers kostte, als passagier betaalde je in de roef 8 stuivers en in het ruim bij de lading 6 stuivers

Bekijk hier het actuele aanbod van exposities

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Geopend

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 19 juni 2021.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00.. Het gebruik van een mondkapje is verplicht.

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens