Archief Exposities

Hier kunt u de exposities vinden die in het verleden in het Streekmuseum geweest zijn.


'VERKADE' tentoonstelling
Expositie tot en met zondag 2 april 2023
image

Ericus Gerhardus Verkade is één van de beroemdste Nederlanders, voor velen onbekend dat hij is geboren in Vlaardingen als zoon van Pieter Verkade een notaris, die daarnaast ook gemeentesecretaris was, Schout en later Burgemeester van Vlaardinger-Ambacht. 1825-1844.

E.G. Verkade had een enorme verzameling munten, hierover verscheen in 1848 een dik boek met afbeeldingen. Na de dood van zijn vader vertrok hij met zijn moeder naar haar geboortestreek Zaandam.

Ericus Verkade zijn eerste onderneming, een fabriek die raapolie verwerkte, brandde af en zijn volgende project – handelen in oliehoudende granen – werd ook geen succes. In 1886 gooide de industrieel het over een andere boeg: hij richtte Stoom-Brood en Beschuit-fabriek ‘De Ruyter’ op in Zaandam, genoemd naar de eerste meelmolen in die plaats.

Op de eerste fabriek stond met grote letters ‘VLAARDINGEN’. Verkade produceerde in deze stoomgedreven fabriek vooral brood, beschuit en ontbijtkoek. De Petit Beurre en Café Noir. Later werd de suiker en chocolade productie opgestart.

Eén van de beroemdste toneelspelers van ons land was zijn zoon, Eduard Verkade.

Zijn andere zonen werkten in diverse bedrijven van Verkade.

De tentoonstelling in het Streekmuseum toont het dikke munten boek. Over de zoetwaren van Verkade toont het museum een assortiment verpakkingen en blikken, een houten kist waar de waren in werden vervoerd met tevens luxe blikken voor thuis om de koekjes aan de gasten te presenteren. Het meest is Verkade beroemd geworden met de uitgaven van 35 plaatjesalbums, over de natuur, dieren in Artis, paddenstoelen, Texel, Friesland en velen meer. Groot aantal werd geschreven door Jac. Theijssen. Al deze albums worden getoond in de tentoonstelling.

Voor liefhebbers hebben wij een aantal dubbele albums beschikbaar

Honderd duizenden hebben deze plaatjes verzameld zodat ze in de albums konden worden geplakt, eerst 50 cent en later kosten deze albums 75 cent. Het plakken van de plaatjes werd aanbevolen deze met Gluton te plakken.

Vanaf 1898 werden er Verkade Waxinelichtjes geproduceerd, zodat de theepot op tafel warm kon blijven. In 1991 is gestopt met de productie hiervan. 137 Jaar geleden startte de in Vlaardingen geboren Ericus Gerhardus Verkade zijn productie van lekkernijen die tot op heden nog te koop zijn in de supermarkt.

Adieu Unilever Vlaardingen
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020
image

Ruim honderd jaar geleden, dus vanaf 1913, werd begonnen in Vlaardingen door Bouwondernemer Maat op een opgehoogd stuk grond, genaamd het Boonerboschje, begonnen met met de bouw van een zeepfabriek opgezet door de Gebroeders Lever uit Engeland.

Al jaren werd Lever's Zeep verkocht dat langzamerhand de Groene Zeep uit de markt probeerde te drukken. Naast de Zeepfabriek werd op 1 april 1953 de eerste paal geslagen voor de proeffabriek en in 1955 het laboratorium. Door de toenmalige Minister-president Dr. Willem Drees werd het gebouw in gebruik genomen. In beide gebouwen hebben minstens 10.000 mensen werk gevonden van laboranten tot afvuldames tot zeepmakers.

We hebben getracht zoveel mogelijk herkenbare gereedschappen en producten bij elkaar te brengen. Hierdoor is zelfs voor een leek de zeepfabricage van de laatste honderd jaar te zien. Ze hadden een vooruitstrevende manier van reclame maken o.a. voorlichtingsboekjes voor huisvrouwen en kinderboekjes voor de jeugd.

In de pauzes van de bioscoopfilm werden de producten in kleur aan de bioscoopbezoekers getoond, en huisvrouw groepen werden onthaald in het Paviljoen waar ze een doosje met producten meekregen. Voor de oorlog stond er op de zeep dat voor minstens fl. 10.000,- de schade aan kleding zou worden vergoed.

Het grootste succes voor de oorlog was het sparen van bonnetjes bij de Lever's zeepproducten van honderden verschillende artikelen waarvan het fotoboxje voor de oorlog duizenden mensen aan het fotograferen bracht. Op een fotoreportage zien we een achttal postzakken met kaarten van cadeaupunten. Ook is er een vitrine met materiaal van de bedrijfsbrandweer.

De tentoonstelling 'Adieu Unilever Vlaardingen' is tot eind juni 2020 te zien.

Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen. Geopend iedere zaterdag en 1e zondag van de maand geopend van 14.00 - 16.00 uur. Groepen op aanvraag.

100 Jaar Lever's Zeep
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020
image

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

Zweeds wittebrood
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020
image

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

10 Jaar aanwinsten WOII
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020.
image

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 30 maart 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »