Exposities

Hier wordt een overzicht getoond van alle lopende exposities in het Streekmuseum.

Sparen is Vergaren
De tentoonstelling is te zien tot 1 juni 2022
image

'Sparen is Vergaren' is de titel van onze 152e tentoonstelling in het 42 jarig bestaan van het Streek Museum Jan Anderson. Tientallen jaren hebben wij alles gespaard voor deze bijzondere tentoonstelling. Het oudste voorwerp is een opgegraven spaarpotje uit de 14e eeuw in de vorm van een vrouwenborst.

De Vlaardingse cultuur profiteert al jaren van het spaarkapitaal dat onze voorouders bij elkaar hebben gespaard vanaf 1823. De Vlaardingse notabelen, w.o. de Burgemeester, hielden op vrijdagavond zitting waar de burgers hun spaarcenten kwamen inleveren. Het eerste jaar legden 211 Vlaardingers fl 4795,- in, met een rentepercentage van 4%.

Bij de verkoop van de Spaarbank aan de VSB Bank werd de opbrengst 8% omgezet in een kapitaal voor het Fonds Schiedam Vlaardingen en Omstreken, dat onze tentoonstelling voor een deel subsidieert. Vroeger ontvingen veel kinderen een dubbeltje om bij te laten schrijven op het spaarboekje. Veel spaarpotten zijn gemaakt als reclame middel o.a. voor Flipje, Perli boenwas, Andy, bouw voor de Immanuel- en de Bethelkerk en voor het muziekcorps 'De Pijpers'.

Zelfs in de oorlog zijn in onze stad spaarpotten gemaakt. Voor de onderduikers met een duikende zwemmer er op. Bij HVO werd een bom bestendigde spaarpot gemaakt. De oudste Vlaardingse is een houten bus uit 1762 met een visser in rode buis met een haring in zijn hand.

De bij elkaar gespaarde spaarpotten, boekjes en andere materialen zijn te zien tot 1 juni 2022.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 22 januari 2022.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »