Actueel

facebook

Tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen
Nieuwsbericht | donderdag 25 mei 2023
image

Het Streekmuseum toont in deze tentoonstelling de geschiedenis van Vlaardingen.

Voordat Vlaardingen zijn stadsrechten verkreeg kwam Willibrord in opdracht van de Paus van uit Ierland naar Vlaardingen om een houten kerkje op de Markt te stichten.

Na de tolheffing van Dirk III in 1018, gaf graaf Floris de Vijfde de zo verlangde stadsrechten waardoor de bewoners in geheel Holland de goederen belastingvrij konden aanbieden. Floris had in Vlaardingen zijn Hof.

De belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen was de koopvaardij op de oostzeelanden en de landbouw in de stad en rondom Vlaardinger-Ambacht. Later kwam de visserij als motor voor de stad en groeide Vlaardingen uit als de grootste en belangrijkste vissershaven van Nederland.

Niet alleen de visserij was belangrijk ook het ‘Vlaardings lekkers’ zoals de ijsmoppen, ijzerkoekjes, de broeder, van Toor Schelvispekel en de haring koekjes van Patisserie Royal.

Te zien zijn materialen die het museum heeft ontvangen van de verschillende burgemeesters. Veel historisch materiaal wordt getoond zoals de vlag van de Willem de Zwijger Padvindersgroep welke zij van Prins Hendrik hebben ontvangen. Tevens tonen wij naoorlogse successen, zoals het Kolpabad met een 50 mtr. wedstrijdbad (gebruikt door de Olympische zwemploeg in 1956). De Stadsgehoorzaal, die geen schouwburg mocht worden genoemd, de Beneluxtunnel welke werd bemand met de overbodig geworden melkboeren en tevens het Holy Ziekenhuis.

Tenslotte de Rederijkers vanaf 1517, de Tol van 1809, de vier nieuwe molens aan de Galgkade en de trekschuit uit de 17e eeuw.

De tentoonstelling in het Streekmuseum Jan Anderson toont in 48 vitrines, voor elk wat wils de geschiedenis van Vlaardingen.

FOTOWEDSTRIJD: ‘Wat is jou mooiste plek in Vlaardingen’
Nieuwsbericht | 30 april 2023
image

FOTOWEDSTRIJD: ‘Wat is jou mooiste plek in Vlaardingen’

Als er iemand trots is op Vlaardingen, is het Jan Anderson van het gelijknamige Streekmuseum.

Ter ere van 750 jaar stadsrechten stelden Jan Anderson en Hans Bakker vorig jaar een boek samen met 100 plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken. “Dit is geen geschiedenisboek, maar dit zijn 100 verhaaltjes van een grootvader aan zijn kleinkinderen”, schrijft Jan Anderson in het voorwoord.

Ken jij een plaats die niet in deze top 100 staat? Jan Anderson heeft een fotowedstrijd uitgeschreven om de lijst met nog 50 mooie plaatsen aan te vullen, dus ‘plug’ vooral jouw mooiste Vlaardingse plek!

Hoe doe je mee? Maak een foto van jou mooiste plaats die volgens jou nog ontbreekt in het boek en mail deze foto (minimaal 1 MB, maximaal 5 MB, in Jpg, Tiff of Png) voor 30 april 2023 met locatie en motivatie naar bakker@jananderson.nl. Vermeld hierbij je naam, adres en telefoonnummer.

Een jury bestaande uit burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, Jan Anderson, Hans Bakker en Anneke van de Ven kiest de drie mooiste plaatsen uit. De eerste prijs is 250 euro, de tweede prijs is 100 euro en de derde prijs is 50 euro, beschikbaar gesteld door: ‘Stichting Jan Anderson en Rita Boon’.

De winnaars worden bekendgemaakt in de feestweek ‘Vlaardingen Viert’ in mei a.s.

Alle ingezonden foto’s worden eigendom van het Streekmuseum Jan Anderson.

Boek op reis door Vlaardingen: ‘100 Plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken’.

Jan Anderson neemt je in de handzame gids mee op reis door Vlaardingen. Je leest bijvoorbeeld over Museum Vlaardingen, de Zeillogger VL.92 Balder, maar ook over de opmerkelijke nieuwbouw van de Westwijk, waar belangstelling uit binnen- en buitenland voor was in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het Oranjepark, De Pelmolen, Grote Kerk en haar kerktoren, Driesluis e.v.a.

Behalve Jan Anderson, Hans Bakker werkten Paul Meuldijk en Frans Assenberg (tekst) aan de uitgave mee.

Het boek is te koop voor 750 euro centen bij de VVV, Museum Vlaardingen, bij het Streekmuseum Jan Anderson en bij Bruna op De Loper. Van de 1000 gedrukte exemplaren zijn er al ruim 800 over de toonbank gevlogen, dus wees er snel bij als je het nog hebben wil.

Voor meer informatie en wedstrijdvoorwaarden:

Hans Bakker

Bestuurslid – Documentatie - PR-Media

Streekmuseum Jan Anderson

06 11 35 07 49

bakker@jananderson.nl

www.jananderson.nl

Foto's Hans Bakker.

Opening tentoonstelling '750 Jaar Vlaardingen'
Nieuwsbericht | 19 april 2023
image

De tentoonstelling ‘750 Jaar Vlaardingen’ van Het Streekmuseum Jan Anderson is op woensdag 19 april 2023 geopend in Bethelkerk te Vlaardingen.

De opening geschiede door Johan ter Molen, voormalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen en het Rijksmuseum Paleis Het Loo.

Prof. Dr. Frits van Oostrom gaf een lezing over Floris de Vijfde die de stadsrechten heeft bevestigd in 1273. Vervolgens sprak Ad van der Zee ( Erfgoedhuis Zuid-Holland) over het verzamelen en de waarde die de verzameling van Jan Anderson heeft voor de toekomst.

Jan bedankte de vrijwilligers die hem hebben geholpen met het maken van de tentoonstelling. En gaf aan dat het wel eens zijn laatste ‘truc’ zou kunnen zijn om een tentoonstelling samen te stellen. En hoopte dat er misschien ooit een Jan Andersonstraat zou komen…

De tentoonstelling ‘750 jaar Vlaardingen’ is te zien tot het einde van het jaar in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen.

Toegang gratis! Het Museum is geopend iedere zaterdag en eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur.

In de maand mei is het museum iedere dag geopend van 14.00 tot 16.00 uur!

Foto’s Paul Meuldijk en Hans Bakker.

Eerste exemplaar boek: ‘100 Plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken’ aangeboden
Nieuwsbericht | vrijdag 25 november 2022
image

Vlaardingen viert in 2023 dat het 750 jaar geleden stadsrechten heeft verkregen van Graaf Floris de Vijfde.

Jan Anderson van het gelijknamige Streekmuseum en Hans Bakker hebben een boekje samengesteld over 100 plaatsen in Vlaardingen die je ‘Beslist moet bezoeken’.

Frans Assenberg schreef de bijbehorende teksten. Woensdag 23 november overhandigde Jan Anderson het eerste exemplaar aan de burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen. Het boek neemt je mee op reis door Vlaardingen. Van de Galgkade naar Kroningslantaarn met fontein, Liesveld viaduct en Hoogwitte langs Pannekoekenhuis 't Hof, De Trekkade, Callenburgstraat en nog veel meer plaatsen.

Hans Bakker maakte de foto’s in samenwerking met Paul Meuldijk en Frans Assenberg.

Het boek is te koop voor maar 750 eurocenten bij de VVV (in Museum Vlaardingen) Bruna op De Loper en in het Streekmuseum.

…Weet jij een plaats die niet in het boekje staat…

Na 1 januari 2023 houden wij als Streekmuseum een prijsvraag/fotowedstrijd om de lijst met nog eens 50 plaatsen in Vlaardingen aan te vullen. De deskundige jury bestaande uit Burgemeester Bert Wijbenga - Van Nieuwenhuizen, Hans Bakker (bestuurslid Streekmuseum Jan Anderson) en Anneke van de Ven (Gemeente Vlaardingen).

NADERE INFORMATIE ZAL VOLGEN!

Op de foto's van links naar rechts Burgemeester Bert Wijbenga, Hans Bakker, Frans Assenberg en Jan Anderson. Foto’s Paul Meuldijk.

55-jarig jubileum van de Historische Vereniging Vlaardingen.
Nieuwsbericht | zondag 27 maart 2022
image

Streekmuseum Jan Anderson, boeken stand in de Grote Kerk te Vlaardingen, t.b.v. het 55-jarig jubileum van de Historische Vereniging Vlaardingen.

Welke Jan Anderson 55 jaar geleden heeft opgericht!

Foto’s Hans Bakker.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

Het museum is vandaag geopend van 14:00 tot 16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »