Actueel

facebook

Tentoonstelling ‘Olympische spelen'
Nieuwsbericht | zondag 14 juli 2024
image

Na het voetbal een nieuw vierjaarlijks sportevenement vraagt onze aandacht.

Uit een van de 150 deelcollecties van Jan Anderson tonen wij de Olympische Spelen, niet altijd onze belangstelling en vooral die van 1928 in Amsterdam en de Spelen in 1936 in Berlijn.

De eerste is gerelateerd aan de geschiedenis van ons land, de tweede 1936 in Berlijn tijdens de WOII. Hitler heeft toen alles uit de kast gehaald om propaganda te bedrijven.

Vooral de filmopnamen van de beroemde Leni Rieufenstahl hebben jarenlang in de Duitse bioscopen gedraaid om te laten zien hoe goed het Duitsland van de Führer alle andere landen naar de kroon stak.

De spelen van 1928 brachten het toen nog Calvinistische Nederland veel beroering en hectiek.

Er was nog onvoldoende hotelruimte beschikbaar voor de deelnemers, zodat het Amerikaanse team op een passagiersschip, s.s. President Rosevelt, werd gehuisvest.

Het Olympisch stadion te Amsterdam is een ontwerp van architect Jan Wils, die na WOII in Vlaardingen het Mendelssohnplein heeft gebouwd voor de duizenden Shell medewerkers die uit heel Nederland de raffinaderij in Pernis hebben bevolkt.

Van de spelen in 1928 toont het Streekmuseum tientallen gedenkborden, bekers, tegels, gedenkpenningen en zelfs bladmuziek.

Vele officiële ‘Dagprogramma’s’ e zijn ontworpen door Chris van der Hoef.

Een serie postzegel werd er uitgegeven die nog postfris worden getoond alsmede tientallen poststukken velen sluitzegels en zelfs een zangbundel.

Voor de Spelen in Berlijn waren een aantal atleten die weigerden om mee te doen.

Er waren prijzen voor bokser Lou van Sinderen, turner C. van Soest als mede-wielrenner Philip Vethaak.

Het museum toont een prachtig affiche van een atleten tentoonstelling die bij velen de afkeer voor het regiem in onze buurstaat opriep.

Als topstuk is een bakelieten maquette op de tentoonstelling te zien van het Olympisch stadion in Berlijn, met tevens de ingebonden dagelijkse kranten vanaf de Winter Spelen die in hetzelfde jaar werden gehouden. Ook hiervan zijn postzegels en poststukken te zien.

Vele Vlaardingers hebben deelgenomen aan diverse spelen zoals Mark Huizinga die de eerste prijs veroverde bij judo.

Film over Bassie en Adriaan in het Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen. VERBODEN.
Nieuwsbericht | 18-05-2024

PERSBERICHT.

Vlaardingen, 18 mei 2024.

Film over Bassie en Adriaan in het Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen.

VERBODEN.

Zaterdagmorgen 18 mei jl. ontvingen wij een bericht, dat de door ons aangekondigde film over Bassie en Adriaan niet mogen vertonen.

De film die enkele maanden geleden door ons is opgenomen mogen wij van de ‘Mountain Road Entertainment Group’ niet laten zien.

Tevens moeten wij dit via publicaties duidelijk maken.

Wel is al het materiaal (eigen verzameling) van het duo vanaf 1960 te zien in enkele vitrines en zal nog tot eind augustus worden tentoongesteld.

Wij vertonen nu wederom de film over de Vlaardingse Klederdracht.

Jan Anderson.

Film over Bassie en Adriaan in het Streekmuseum
Nieuwsbericht | 12-5-2024
image

Film over Bassie en Adriaan in het Streekmuseum Jan Anderson.

Enige maanden geleden heeft de Avro-Tros een documentaire vertoond over de twee meest bekende Vlaardingers ‘Bassie en Adriaan’.

Lang niet iedereen heeft deze uitzending bekeken, daarom vertonen wij de eerstekomende drie maanden deze film aan onze bezoekers.

Tevens verscheen er een artikel in het blad ‘Terugblik’ van de documentatiegroep ’40-45’,

een verhaal over de oorlogsgeschiedenis van de familie met vooral over vader Hannes van Toor.

Hoe ze van uit Maassluis naar Vlaardingen verhuisden.

Teven zijn er enkele vitrines te bewonderen met materialen van het duo, zoals puzzels, CD Box in de vorm van hun alom bekende caravan met veel andere materialen van de gebroeders.

De film en de tentoonstelling zijn vanaf heden tot en met augustus 2024 te zien in het Streekmuseum Jan Anderson.

Lezing: Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij
Nieuwsbericht | maandag 01 april 2024
image

Lezing door Jan Anderson: ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’

Op Zaterdag 6 en Zondag 7 april 2024. Beide dagen om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson. Kethelweg 50, Vlaardingen.

Uit een tweetal historische publicaties bleek dat er als enige stad in Nederland wel zeven verschillende klederdrachten in Vlaardingen waren. In het dorp Vlaardinger-Ambacht waren en zelfs drie verschillende drachten.

Je kon aan de dracht zien of het een kuiper, visser of schipper op een logger was. De vrouwen waren te onderscheiden in bvb. boetster of dienstmeisje bij één van de notabelen. Ik (Jan Anderson) ben in 1951 naar Vlaardingen verhuisd vanuit Scheveningen waar nog erg veel dracht werd gelopen.

In dat jaar waren er nog maar drie vrouwen in een zwarte Vlaardingse dracht, omreden dat ze weduwe waren.

Men vermoedde dat deze donkere dracht de Vlaardings dracht was.

Bij deze lezing gaat Jan Anderson in op al deze verschillende variaties en wordt in de tentoonstelling, in het Streekmuseum, een film gedraaid over de Vlaardingse dracht, tevens is de tentoonstelling te bezoeken.

Breng allemaal mee wat nog in de familie aanwezig is van de Vlaardingse dracht zoals kanten mutsen, jurken, een jak, zakdoeken, ondergoed alsmede de sieraden die werden gedragen op zondag bij het herdenken van de overleden familieleden zodat wij dit kunnen vergelijken.

Tevens neemt het Streekmuseum uw materialen graag op in de collectie.

U bent van harte uitgenodigd voor deze lezing.

Zaterdag 6 en Zondag 7 april 2024 om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50 te Vlaardingen. Tevens is het boekje ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ te verkrijgen voor maar € 3,50 in het Streekmuseum Jan Anderson en bij Bruna. Een boekje van ruim 60 pagina’s in kleur, dubbel uitgave samen met de collectie ‘Fotografica’ van Jan Anderson, beide met foto’s van Hans Bakker.

Uitreiking dubbel deel 61 uit de serie: van ’t Oft naar ’t Oofd. Zaterdag 9 maart 2024. Twee onderwerpen in één boekje.
Nieuwsbericht | 9-03-2024

Uitreiking dubbel deel 61 uit de serie: van ’t Oft naar ’t Oofd.

Zaterdag 9 maart 2024.

Twee onderwerpen in één boekje.

In deze speciale uitgave: ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’, auteur Hans Bakker.

Met aan de andere zijde: ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’, auteurs Jan Anderson en Hans Bakker.

Hans Bakker beschrijft de geschiedenis van de fotografie aan de hand van de verzameling van Jan Anderson. Deze verzameling begint bij de oorsprong van de fotografie, bij de Fransman Louis Daguaerre, 1837 tot in het huidige digitale tijdperk. De collectie van Jan Anderson bestaat uit ruim 100 objecten. Camera’s, stereo kijkers, film camera’s, projectoren, flitsers, chromastroop, laterna machica, donkere kamer apparatuur en alles wat de historie van de fotografie behelst. Kortom een complete verzameling met honderd foto’s, opnamen van o.a. Dijkers, Niestadt en Muns. Een gedeelte wordt in dit boekje beschreven.

Hans Bakker presenteerde deze uitgave en reikte het eerste exemplaar uit aan Roel Dijkstra. Vlaardings reclame, publiciteit en reportage fotograaf en reeds meer dan 40 jaar werkzaam voor het Algemeen Dagblad.

Jan Anderson presenteerde het deel ‘Klederdracht van de Vlaardingse burgerij’

Hij vertelt dat er in Vlaardinger-Ambacht wel zeven verschillende drachten waren.

Twee dames hebben deze dracht gedragen tot het einde van de jaren 60 vorige eeuw.

Het Streekmuseum heeft deze kleding altijd bewaard/verzameld en is nu via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed er in geslaagd dit professioneel op te bergen. In 1973 heeft Rita Anderson – Boon de streekdracht nog gedragen bij zeven klederdracht shows van de Historische Vereniging Vlaardingen, bij het bezoek aan de minister van Landbouw en Visserij, met tevens het bezoek aan Koningin Juliana te Soestdijk.

Jan Anderson reikte dit deel uit aan Chris van Roon, juwelier van de Hoogstraat, die vroeger het zilver en goud leverde aan de achttienjarige meisjes die in hun verdere leven de Vlaardingse dracht droegen.

Een gedeelte van de dracht is te zien in het Streekmuseum.

Foto’s in de beide uitgaven zijn van Hans Bakker.

Dank voor de bijdrage van Robert Kroon, Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen.

Het boekje: ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’, en ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ is te koop voor maar € 3,50 bij Bruna en in het Streekmuseum Jan Anderson.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 27 juli 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »