Actueel

facebook

Lezing: Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij
Nieuwsbericht | maandag 01 april 2024
image

Lezing door Jan Anderson: ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’

Op Zaterdag 6 en Zondag 7 april 2024. Beide dagen om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson. Kethelweg 50, Vlaardingen.

Uit een tweetal historische publicaties bleek dat er als enige stad in Nederland wel zeven verschillende klederdrachten in Vlaardingen waren. In het dorp Vlaardinger-Ambacht waren en zelfs drie verschillende drachten.

Je kon aan de dracht zien of het een kuiper, visser of schipper op een logger was. De vrouwen waren te onderscheiden in bvb. boetster of dienstmeisje bij één van de notabelen. Ik (Jan Anderson) ben in 1951 naar Vlaardingen verhuisd vanuit Scheveningen waar nog erg veel dracht werd gelopen.

In dat jaar waren er nog maar drie vrouwen in een zwarte Vlaardingse dracht, omreden dat ze weduwe waren.

Men vermoedde dat deze donkere dracht de Vlaardings dracht was.

Bij deze lezing gaat Jan Anderson in op al deze verschillende variaties en wordt in de tentoonstelling, in het Streekmuseum, een film gedraaid over de Vlaardingse dracht, tevens is de tentoonstelling te bezoeken.

Breng allemaal mee wat nog in de familie aanwezig is van de Vlaardingse dracht zoals kanten mutsen, jurken, een jak, zakdoeken, ondergoed alsmede de sieraden die werden gedragen op zondag bij het herdenken van de overleden familieleden zodat wij dit kunnen vergelijken.

Tevens neemt het Streekmuseum uw materialen graag op in de collectie.

U bent van harte uitgenodigd voor deze lezing.

Zaterdag 6 en Zondag 7 april 2024 om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50 te Vlaardingen. Tevens is het boekje ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ te verkrijgen voor maar € 3,50 in het Streekmuseum Jan Anderson en bij Bruna. Een boekje van ruim 60 pagina’s in kleur, dubbel uitgave samen met de collectie ‘Fotografica’ van Jan Anderson, beide met foto’s van Hans Bakker.

Uitreiking dubbel deel 61 uit de serie: van ’t Oft naar ’t Oofd. Zaterdag 9 maart 2024. Twee onderwerpen in één boekje.
Nieuwsbericht | 9-03-2024

Uitreiking dubbel deel 61 uit de serie: van ’t Oft naar ’t Oofd.

Zaterdag 9 maart 2024.

Twee onderwerpen in één boekje.

In deze speciale uitgave: ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’, auteur Hans Bakker.

Met aan de andere zijde: ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’, auteurs Jan Anderson en Hans Bakker.

Hans Bakker beschrijft de geschiedenis van de fotografie aan de hand van de verzameling van Jan Anderson. Deze verzameling begint bij de oorsprong van de fotografie, bij de Fransman Louis Daguaerre, 1837 tot in het huidige digitale tijdperk. De collectie van Jan Anderson bestaat uit ruim 100 objecten. Camera’s, stereo kijkers, film camera’s, projectoren, flitsers, chromastroop, laterna machica, donkere kamer apparatuur en alles wat de historie van de fotografie behelst. Kortom een complete verzameling met honderd foto’s, opnamen van o.a. Dijkers, Niestadt en Muns. Een gedeelte wordt in dit boekje beschreven.

Hans Bakker presenteerde deze uitgave en reikte het eerste exemplaar uit aan Roel Dijkstra. Vlaardings reclame, publiciteit en reportage fotograaf en reeds meer dan 40 jaar werkzaam voor het Algemeen Dagblad.

Jan Anderson presenteerde het deel ‘Klederdracht van de Vlaardingse burgerij’

Hij vertelt dat er in Vlaardinger-Ambacht wel zeven verschillende drachten waren.

Twee dames hebben deze dracht gedragen tot het einde van de jaren 60 vorige eeuw.

Het Streekmuseum heeft deze kleding altijd bewaard/verzameld en is nu via de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed er in geslaagd dit professioneel op te bergen. In 1973 heeft Rita Anderson – Boon de streekdracht nog gedragen bij zeven klederdracht shows van de Historische Vereniging Vlaardingen, bij het bezoek aan de minister van Landbouw en Visserij, met tevens het bezoek aan Koningin Juliana te Soestdijk.

Jan Anderson reikte dit deel uit aan Chris van Roon, juwelier van de Hoogstraat, die vroeger het zilver en goud leverde aan de achttienjarige meisjes die in hun verdere leven de Vlaardingse dracht droegen.

Een gedeelte van de dracht is te zien in het Streekmuseum.

Foto’s in de beide uitgaven zijn van Hans Bakker.

Dank voor de bijdrage van Robert Kroon, Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen.

Het boekje: ‘Fotografica in het Streekmuseum Jan Anderson’, en ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ is te koop voor maar € 3,50 bij Bruna en in het Streekmuseum Jan Anderson.

Lezing door Jan Anderson: 'Aanvullende informatie 'De Geuzen in Vlaardingen'.
Nieuwsbericht | 4-3-2024
image

Lezing over aanvullende informatie ‘De Geuzen in Vlaardingen’

Op 7 maart a.s. houdt Jan Anderson een lezing in de Bethelkerk,

Burgemeester Verkadesingel 26, Vlaardingen.

Sinds 1964 houdt Jan Anderson zich bezig met de Verzetsgroep en na het verschijnen van het boek in 1965 is er veel informatie boven water gekomen, maar ook veel vragen.

Waarom waren de Geuzen minder populair dan de mannen in de blauwe overalls, de KP ‘ers, (Nederlandse Verzet Organisatie).

Waarom spreken wij nog steeds over de 18 doden en niet over de 20 slachtoffers voor het proces in 1941.

Waarom veel minder aandacht voor de 156 veroordeelden die in 1941 naar het concentratiekamp Buchenwald werden afgevoerd en waar er 58 omkwamen, bijna 4½ jaar in concentratiekamp.

Waarom nog steeds de wandelvereniging Flaringa als start punt van de Geuzen en niet de Burgerwacht.

Fernandes IJzerdraad was niet betrokken bij de wandelaars.

Jan Anderson vertelt en legt uit wat er allemaal heeft gespeeld rondom het Vlaardings verzet.

Deze lezing wordt gehouden in de

Bethelkerk Burgemeester Verkadesingel 26, Vlaardingen.

op 7 maart as. om 20.00 uur.

Toegang gratis.

Tentoonstelling Klederdracht.
Nieuwsbericht | 16-12-2023

Tentoonstelling Vlaardingse klederdracht in Streekmuseum Jan Anderson.

Tot nader order verlengd!!

Aan het einde van het Vlaardings- feestjaar, willen wij besluiten met de aandacht voor Vlaardingse klederdracht.

De omliggende steden hadden geen traditie, maar onze stad Vlaardingen heeft in de jaren vijftig nog dames gehad die in de streekdracht liepen, die de kap met daaronder het zilveren ijzer op zetten om naar de stad of kerk te gaan. Alleen wanneer zij in de rouw waren droeg men zwart, alleen dan. Men heeft een verkeerde indruk van de Vlaardingse dracht. Deze was niet zwart maar ook zeer kleurrijk.

Wij stellen dit tentoon, waarbij het ‘trouwpak’ van de familie de Willigen (onze eerste aanwinst 50 jaar geleden) ook op de tentoonstelling is te bewonderen

Overdag droeg men het zelf gehaakte mutsje, kwam er plotseling visite dan ging het zilveren ijzer op het ondermutsje met daarop de kanten muts met gouden hangers en spelden om het geheel op zijn plaats te houden. Zonder jas, maar wel met een wollen ‘schortmantel’ ging men op thee visite bij de familie. Een zijden schort en één of twee onderrokken zorgden dat men het niet koud had.

Bijzonder is het doosje met gouden sieraden voor een meisje dat bij haar 18e jaar in klederdracht zou gaan trouwen. Voor het huwelijk overleed zei, de sieraden zijn altijd in het doosje gebleven en hebben nooit voor iets anders gediend.

Ook tonen wij een selectie ondergoed en kanten mutsen waarvan het kant altijd uit België afkomstig was.

Rita de vrouw van Jan Anderson heeft in 1973 één van onze klederdrachten gedragen o.a. naar de Minister en H.M. Koningin Juliana.

In een film die daarna is gemaakt over de Vlaardingse Klederdracht is het een en ander te zien.

Deze film wordt vertoond in het Streekmuseum.

De tentoonstelling is te zien van zaterdag 16 december 2023 tot en met zaterdag 24 februari 2024.

Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, 3135 GM Vlaardingen.

Geopend iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag van de maand.

Gratis toegang.

Doornroosje-scenario, Collectie Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen
Nieuwsbericht | vrijdag 17 november 2023
image

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers bedacht een vernieuwende aanpak voor het behoud van museumcollecties: verzegel de collectie zorgvuldig en bewaar deze als een tijdscapsule, zodat een toekomstige generatie de kans krijgt deze te (her)waarderen. Dit zogenaamde Doornroosje-scenario biedt talloze mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen: wat bewaren we? Wat geven we door aan de volgende generatie? Hoe zorgen we ervoor dat de slapende collectie relevant blijft?

In juni 2023 werd een symposium georganiseerd om de aanpak te bespreken met Nederlandse en Vlaamse erfgoedprofessionals. Waardevolle inzichten werden verzameld vanuit het publiek. Bekijk hier de terugblik van dit symposium. Zowel de bijdragen uit de zaal als de reflecties van de referenten worden verwerkt in het Handboek Ordelijk vergeten – Doornroosje-scenario: over het in slaap brengen van een collectie.

Een documentaire over de Doornroosje-aanpak en de betrokkenheid van erfgoedprofessionals van de toekomst wordt geproduceerd. Daarbij komen Streekmuseum Jan Anderson, inclusief de zienswijze van Jan zelf, de toekomst van het museum en de collecties, het voorbereiden van de slaapperiode en het betrekken van de studenten Reinwardt Academie, de erfgoedprofessionals van de toekomst, aan bod. Met behulp van deze documentaire en het handboek worden de context en richtlijnen verstrekt aan degenen die over 30 jaar toegang zullen hebben tot de collectie.

Achtergrondinformatie Streekmuseum Jan Anderson

Jan Anderson (*1936) begon op jonge leeftijd met verzamelen en zijn passie groeide na het ontdekken van volkskundige onderwerpen in oude tijdschriften. Zijn interesse in lokale cultuur en verzamelen werd versterkt tijdens een bezoek aan het Openluchtmuseum in 1948. Jan heeft een omvangrijke collectie opgebouwd met 150.000 objecten, verdeeld over 150 ensembles, die de ontwikkeling van het dagelijks leven in de vorige eeuw weerspiegelen. Een deel van de collectie bestaat uit 20.000 naslagwerken en publicaties, waarvan 2.000 over de geschiedenis van Vlaardingen. Jan heeft ook zelf bijgedragen aan de publicaties, met ongeveer 100 boekjes op zijn naam.

Hij deelt graag zijn kennis en ervaring en heeft een eigen streekmuseum opgericht in Vlaardingen, waar het grootste deel van de collectie wordt bewaard. Om de collectie op lange termijn te behouden, heeft Jan financiële maatregelen getroffen en de stichting Collecties Jan Anderson opgericht. Het behouden van de cultuurhistorische en ensemblewaarde van de collectie is van groot belang, evenals het beschikbaar maken van de digitale versies ervan. Jan gelooft dat toekomstige generaties de sleutel verdienen om toegang te krijgen tot deze waardevolle schat.

Jan heeft niet het eeuwige leven, en wil graag dat op een verantwoorde manier met de collectie wordt omgegaan. Onderdelen ervan aanbieden aan musea, die dan aan zogenaamde cherry-picking gaan doen, zal onherroepelijk gaan leiden tot gaten in de mooie ensemblecollecties. En er is geen een museum dat interesse heeft in het totaal.

We verwachten dat - wil deze collectie over deze tijd heen kunnen overleven - met name de cultuur-historische en de ensemblewaarde het meest belangrijk zijn, en dat deze dan ook beschreven zullen moeten zijn omdat deze de context geven, die voor velen nu en later belangrijk zijn. Nu de tijd dringt is het ook goed de voorkeur daaraan te geven. Want de volgende generatie verdient wel een sleutel waarmee toegang verkregen kan worden tot deze schat.

Dit full color handboek, 192 pagina’s over het ‘Doornroosje – Scenario’ is voor € 24,95 (excl. € 4,25 verzendkosten) te bestellen bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Foto’s Hans Bakker.

(het boek is helaas niet verkrijgbaar in het Streekmuseum Jan Anderson)

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 27 april 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »