Actueel

facebook
FOTOWEDSTRIJD: ‘Wat is jou mooiste plek in Vlaardingen’
Nieuwsbericht | 30 april 2023
image

FOTOWEDSTRIJD: ‘Wat is jou mooiste plek in Vlaardingen’

Als er iemand trots is op Vlaardingen, is het Jan Anderson van het gelijknamige Streekmuseum.

Ter ere van 750 jaar stadsrechten stelden Jan Anderson en Hans Bakker vorig jaar een boek samen met 100 plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken. “Dit is geen geschiedenisboek, maar dit zijn 100 verhaaltjes van een grootvader aan zijn kleinkinderen”, schrijft Jan Anderson in het voorwoord.

Ken jij een plaats die niet in deze top 100 staat? Jan Anderson heeft een fotowedstrijd uitgeschreven om de lijst met nog 50 mooie plaatsen aan te vullen, dus ‘plug’ vooral jouw mooiste Vlaardingse plek!

Hoe doe je mee? Maak een foto van jou mooiste plaats die volgens jou nog ontbreekt in het boek en mail deze foto (minimaal 1 MB, maximaal 5 MB, in Jpg, Tiff of Png) voor 30 april 2023 met locatie en motivatie naar bakker@jananderson.nl. Vermeld hierbij je naam, adres en telefoonnummer.

Een jury bestaande uit burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, Jan Anderson, Hans Bakker en Anneke van de Ven kiest de drie mooiste plaatsen uit. De eerste prijs is 250 euro, de tweede prijs is 100 euro en de derde prijs is 50 euro, beschikbaar gesteld door: ‘Stichting Jan Anderson en Rita Boon’.

De winnaars worden bekendgemaakt in de feestweek ‘Vlaardingen Viert’ in mei a.s.

Alle ingezonden foto’s worden eigendom van het Streekmuseum Jan Anderson.

Boek op reis door Vlaardingen: ‘100 Plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken’.

Jan Anderson neemt je in de handzame gids mee op reis door Vlaardingen. Je leest bijvoorbeeld over Museum Vlaardingen, de Zeillogger VL.92 Balder, maar ook over de opmerkelijke nieuwbouw van de Westwijk, waar belangstelling uit binnen- en buitenland voor was in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het Oranjepark, De Pelmolen, Grote Kerk en haar kerktoren, Driesluis e.v.a.

Behalve Jan Anderson, Hans Bakker werkten Paul Meuldijk en Frans Assenberg (tekst) aan de uitgave mee.

Het boek is te koop voor 750 euro centen bij de VVV, Museum Vlaardingen, bij het Streekmuseum Jan Anderson en bij Bruna op De Loper. Van de 1000 gedrukte exemplaren zijn er al ruim 800 over de toonbank gevlogen, dus wees er snel bij als je het nog hebben wil.

Voor meer informatie en wedstrijdvoorwaarden:

Hans Bakker

Bestuurslid – Documentatie - PR-Media

Streekmuseum Jan Anderson

06 11 35 07 49

bakker@jananderson.nl

www.jananderson.nl

Foto's Hans Bakker.

Eerste exemplaar boek: ‘100 Plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken’ aangeboden
Nieuwsbericht | vrijdag 25 november 2022
image

Vlaardingen viert in 2023 dat het 750 jaar geleden stadsrechten heeft verkregen van Graaf Floris de Vijfde.

Jan Anderson van het gelijknamige Streekmuseum en Hans Bakker hebben een boekje samengesteld over 100 plaatsen in Vlaardingen die je ‘Beslist moet bezoeken’.

Frans Assenberg schreef de bijbehorende teksten. Woensdag 23 november overhandigde Jan Anderson het eerste exemplaar aan de burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen. Het boek neemt je mee op reis door Vlaardingen. Van de Galgkade naar Kroningslantaarn met fontein, Liesveld viaduct en Hoogwitte langs Pannekoekenhuis 't Hof, De Trekkade, Callenburgstraat en nog veel meer plaatsen.

Hans Bakker maakte de foto’s in samenwerking met Paul Meuldijk en Frans Assenberg.

Het boek is te koop voor maar 750 eurocenten bij de VVV (in Museum Vlaardingen) Bruna op De Loper en in het Streekmuseum.

…Weet jij een plaats die niet in het boekje staat…

Na 1 januari 2023 houden wij als Streekmuseum een prijsvraag/fotowedstrijd om de lijst met nog eens 50 plaatsen in Vlaardingen aan te vullen. De deskundige jury bestaande uit Burgemeester Bert Wijbenga - Van Nieuwenhuizen, Hans Bakker (bestuurslid Streekmuseum Jan Anderson) en Anneke van de Ven (Gemeente Vlaardingen).

NADERE INFORMATIE ZAL VOLGEN!

Op de foto's van links naar rechts Burgemeester Bert Wijbenga, Hans Bakker, Frans Assenberg en Jan Anderson. Foto’s Paul Meuldijk.

55-jarig jubileum van de Historische Vereniging Vlaardingen.
Nieuwsbericht | zondag 27 maart 2022
image

Streekmuseum Jan Anderson, boeken stand in de Grote Kerk te Vlaardingen, t.b.v. het 55-jarig jubileum van de Historische Vereniging Vlaardingen.

Welke Jan Anderson 55 jaar geleden heeft opgericht!

Foto’s Hans Bakker.

TOEKOMST / VOORTBESTAAN STREEKMUSEUM JAN ANDERSON.
Nieuwsbericht | zondag 27 februari 2022
image

TOEKOMST / VOORTBESTAAN STREEKMUSEUM JAN ANDERSON.

HET MUSEUM WORDT NIET GESLOTEN!

GEGARANDEERD VOOR DE TOEKOMST!

Het Streekmuseum zijn gesprekken aangegaan met het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Het EGH Z-H ondersteund erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behoud, benutten en beleven van erfgoed.

Het EGH Z-H ziet het belang van de bij elkaar gespaarde collectie van Jan Anderson als een zeer waardevol geheel. Uniek in Nederland! En moet bewaard blijven voor ons nageslacht.

Het EGH Z-H heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ingeschakeld. Onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na enkele gesprekken en bezoeken is ook deze instelling tot de conclusie gekomen dat de verzameling van Jan Anderson uniek is en er geen andere verzamelaar, instelling of museum zo’n waardevolle collectie in het bezit heeft.

Tevens is Gerard Rooijakkers aangetrokken, oud-hoogleraar Nederlandse Etnologie aan de UvA (Universiteit van Amsterdam). Hij studeerde geschiedenis in Nijmegen en volkskunde in Münster. Rooijakkers promoveerde in 1994 op een studie naar de Brabantse historische volkscultuur.

En zeer geselecteerd gezelschap dat zich inzet voor het behoud van het Streekmuseum i.s.m. met ons bestuur. Besloten is dat er alles aan gedaan gaat worden om het Streekmuseum (de verzameling van Jan Anderson) voor altijd te bewaren.

Gewerkt wordt om voor de komende 25-jaar de gehele verzameling te bewaren en digitaal vast te leggen. Studenten van Reinwardt Academie, Hogeschool voor de Kunsten volgen opdrachten uit, en gaan lessen volgen in het Streekmuseum. Tevens zijn wij begonnen met het opnemen van gesprekken waarin Jan Anderson verteld over zijn persoonlijke verzamelingen. Zeer gedetailleerde gesprekken zodat voor het nageslacht zijn kennis nooit verloren zal gaan.

Al met al een belangrijke stap voor de toekomst van het Streekmuseum Jan Anderson te Vlaardingen. Dat op deze wijze zeker voor de komende 25 jaar zal blijven voortbestaan, en daarna! Het Streekmuseum Jan Anderson blijft geopend!

Foto’s: Boenhoek, exterieur, huiskamer en kruidenierswinkel.

‘Foto's Hans Bakker’.

Fotoclub 'Hof in Zuid' uit Schiedam op bezoek in het museum.
Nieuwsbericht | zaterdag 19 februari 2022

Leden van fotoclub 'Hof in Zuid' uit Schiedam konden afgelopen zaterdag 19 februari vrij fotograferen in het Streekmuseum.

Foto's Hans Bakker.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 25 maart 2023.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »