Archief Exposities

Hier kunt u de exposities vinden die in het verleden in het Streekmuseum geweest zijn.

Adieu Unilever Vlaardingen
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020
image

Ruim honderd jaar geleden, dus vanaf 1913, werd begonnen in Vlaardingen door Bouwondernemer Maat op een opgehoogd stuk grond, genaamd het Boonerboschje, begonnen met met de bouw van een zeepfabriek opgezet door de Gebroeders Lever uit Engeland.

Al jaren werd Lever's Zeep verkocht dat langzamerhand de Groene Zeep uit de markt probeerde te drukken. Naast de Zeepfabriek werd op 1 april 1953 de eerste paal geslagen voor de proeffabriek en in 1955 het laboratorium. Door de toenmalige Minister-president Dr. Willem Drees werd het gebouw in gebruik genomen. In beide gebouwen hebben minstens 10.000 mensen werk gevonden van laboranten tot afvuldames tot zeepmakers.

We hebben getracht zoveel mogelijk herkenbare gereedschappen en producten bij elkaar te brengen. Hierdoor is zelfs voor een leek de zeepfabricage van de laatste honderd jaar te zien. Ze hadden een vooruitstrevende manier van reclame maken o.a. voorlichtingsboekjes voor huisvrouwen en kinderboekjes voor de jeugd.

In de pauzes van de bioscoopfilm werden de producten in kleur aan de bioscoopbezoekers getoond, en huisvrouw groepen werden onthaald in het Paviljoen waar ze een doosje met producten meekregen. Voor de oorlog stond er op de zeep dat voor minstens fl. 10.000,- de schade aan kleding zou worden vergoed.

Het grootste succes voor de oorlog was het sparen van bonnetjes bij de Lever's zeepproducten van honderden verschillende artikelen waarvan het fotoboxje voor de oorlog duizenden mensen aan het fotograferen bracht. Op een fotoreportage zien we een achttal postzakken met kaarten van cadeaupunten. Ook is er een vitrine met materiaal van de bedrijfsbrandweer.

De tentoonstelling 'Adieu Unilever Vlaardingen' is tot eind juni 2020 te zien.

Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen. Geopend iedere zaterdag en 1e zondag van de maand geopend van 14.00 - 16.00 uur. Groepen op aanvraag.

100 Jaar Lever's Zeep
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020
image

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

Zweeds wittebrood
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020
image

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

10 Jaar aanwinsten WOII
De tentoonstelling is te zien tot eind 2020.
image

De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, iedere zaterdag van 14.00 - 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

De vis als gebruiksvoorwerp
De tentoonstelling is te zien tot eind december 2019.
image

Wie kent niet de griesmeelpudding in een aardewerk visvorm. Maar ook chocolade en marsepein werden in een vorm van een vis verkocht. Op een met een haring beschilderd plankje werden de Hollandse Nieuwe schoongemaakt, enige hiervan zijn tentoongesteld.

Uit onze tegelcollectie tonen we de exemplaren met vis verkoopsters, haringbuizen die de netten boeten en die met de afbeelding van een vis. Verder visschalen, mandje waarmee vis van de markt werd gehaald en het bord met de visprijzen van Vishandelaar Zeegers van het Emous alsmede de schaal waarop vrijdags de gebakken vis in de etalage werd aangeprezen voor de RK inwoners van Vlaardingen Ambacht. Een deel van onze collectie haringschaaltjes is in een vitrine opgesteld.

Tenslotte de visschaal van de Vlaardingse pottenbakster Fijke Fontijne vorige maand aangeschaft op de expositie in de Duig in de Landstraat.

Topstuk is een raam van een viswinkel uit 1822 uit hout gesneden en enige prenten waarop vissen zijn afgebeeld.

De "Vis voorwerpen" zijn te zien tot eind december 2019 iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 - 16.00 uur, Streekmuseum Jan Anderson Kethelweg 50. De toegang is gratis.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 28 januari 2023.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »