Archief Exposities

Hier kunt u de exposities vinden die in het verleden in het Streekmuseum geweest zijn.


De vis als gebruiksvoorwerp
De tentoonstelling is te zien tot eind december 2019.
image

Wie kent niet de griesmeelpudding in een aardewerk visvorm. Maar ook chocolade en marsepein werden in een vorm van een vis verkocht. Op een met een haring beschilderd plankje werden de Hollandse Nieuwe schoongemaakt, enige hiervan zijn tentoongesteld.

Uit onze tegelcollectie tonen we de exemplaren met vis verkoopsters, haringbuizen die de netten boeten en die met de afbeelding van een vis. Verder visschalen, mandje waarmee vis van de markt werd gehaald en het bord met de visprijzen van Vishandelaar Zeegers van het Emous alsmede de schaal waarop vrijdags de gebakken vis in de etalage werd aangeprezen voor de RK inwoners van Vlaardingen Ambacht. Een deel van onze collectie haringschaaltjes is in een vitrine opgesteld.

Tenslotte de visschaal van de Vlaardingse pottenbakster Fijke Fontijne vorige maand aangeschaft op de expositie in de Duig in de Landstraat.

Topstuk is een raam van een viswinkel uit 1822 uit hout gesneden en enige prenten waarop vissen zijn afgebeeld.

De "Vis voorwerpen" zijn te zien tot eind december 2019 iedere zaterdag en eerste zondag van de maand van 14.00 - 16.00 uur, Streekmuseum Jan Anderson Kethelweg 50. De toegang is gratis.

Kinderparadijs
De tentoonstelling is te zien tot 29 juni 2019
image

Het museum is omgetoverd in een waar kinderparadijs met speelgoedtreinen, Schuco autootjes en Dinkey toys voor jongens en poppen, kinderserviesjes en keukeninventaris voor de meisjes. Alles uit de vooroorlogse jaren en de tijd erna. Uit de grote collectie zijn 18 vitrines gevuld met speelgoed die herinnert aan de tijd dat kinderen nog maar één cadeautje kregen en daar waren ze enorm zuinig op.

Het meeste speelgoed had ook de functie voor te bereiden op het latere leven. Hamertje Tik als de aanzet voor het latere timmeren en met theeserviesjes voor de kleine meid om moedertje te spelen. Monopoly, borduurdozen, blikken speelgoed, muziekinstrumentjes, klappertjes, luchtpistolen, kwartetspellen, poppenhuis en nog veel andere voorbeelden geven een goed beeld van het jonge leven van jaren her.

1000 Jaar Vlaardingen 1018 - 2018
De tentoonstelling is te zien tot 31 december 2018
image

Zaterdag 28 april 2018 is de tentoonstelling "1000 Jaar Vlaardingen 1018 - 2018" geopend door burgemeester Annemiek Jetten. Uit de duizenden voorwerpen zijn een aantal geselecteerd die het verhaal van de stad Vlaardingen illustreren; de marmeren wapensteen uit het huis van de Ambachtsheer, materiaal uit de Vlaardingen-cultuur en voorwerpen uit het industriële tijdperk waarmee de stad in de zeventiger jaren zelfs het landelijke nieuws haalde. En veel meer van 1018 tot heden.

De tentoonstelling is te zien tot 31 december 2018. Van de tentoonstelling is een boekje beschikbaar, zie: publicaties.

Burgerwacht in Vlaardingen
De tentoonstelling is te zien tot eind 15 mei 2018 in het Streekmuseum.
image

Aan het eind van de maand maart (2018) waarbij de Geuzen worden herdacht opent het Streekmuseum een expositie over de leden van de Burgerwacht. 15 leden hiervan traden toe tot de verzetsgroep, één van hen werd op 13 maart 1941 gefusilleerd vier anderen kwamen om in Buchenwald. Velen van hen waren voor de oorlog toegetreden tot de zgn. reserve politie waarbij zij in de meidagen van 1940 de belangrijkste gebouwen in Vlaardingen bewaakten. Op één foto zijn er twee te zien die de toenmalige telefooncentrale "het huidige Vlaardings Museum" bewaakten, hun vuurwapens konden later worden gebruikt bij de verzetsgroep De Geuzen. De burgerwacht had wekelijks schietoefeningen in de stadsschool op de Markt en zaterdag 's-middags oefenden zij op het terrein van Havenbedrijf Vlaardingen Oost. Op een reeks foto's treden zij op als semie soldaten en van één van hen J. van der Vaart liggen in de vitrines zijn persoonlijke papieren. In het stadsarchief bleek nog een film te zijn uit 1937 die wij tijdens de tentoonstelling draaien. Ook tonen we een grote foto uit mei 1945 met de terugkomst van de Geuzen met een van de SS gevorderde autobus met nog het opschrift "Buchenwald". Ook een ansichtkaart van de 4x ter dood veroordeelde Geus Jan Kijne en de onlangs opgedoken enige getikte Geuzenbrief van 19 mei 1940.

Tot en met 15 mei 20187 is de expositie te zien.

Vlaardingen van Vissersstad, Industrieplaats tot Woonstad
De tentoonstelling is te zien tot eind 2017 in het Streekmuseum.
image

Het is de meest treurige tentoonstelling, die wij in de 42 jaar van de ruim 150 exposities heb gemaakt. Honderden bedrijven verdwenen uit Vlaardingen en ruim 10.000 arbeidsplaatsen verdwenen naar elders of werden opgeheven. In 1956 waren er nog 10 rederijen met 39 loggers ieder met 16 vissers. Op het grondgebied van de stad waren na de oorlog 110 boerderijen, een aantal tuinderijen, 7 melkfabrieken en de visverwerkende bedrijven. Een kunstmestfabriek de 'Super' met 1100 werknemers. De Sunlight Zeepfabriek en het Unilever Research Laboratorium (dit gaat volgend jaar Vlaardingen verlaten). De Touwfabriek, de Oude Lijnbaan uit 1611, 5 Koek- en Snoepfabrieken, 2 beschuitbakkerijen en de Broodfabriek Boer en v.d. Houwen. Verder de 3 Scheepswerven, het Havenbedrijf Vlaardingen Oost en vele grote vervoersbedrijven alsmede de Autohandel P.A. v.d. Kooij verdwenen de Machinefabrieken van Fontijne, de Accufabriek Chloride en de Wasserij Lips. Uit het straatbeeld verdwenen de Reinigingsdienst en de Gemeentelijke Plantsoenendienst. Het grootste zwembad van onze streek, het Kolpabad, het Holyziekenhuis en het Visserijmuseum, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Ook de landelijk bekende wijnfirma's Gebr. de Boer en Hoogendijk legden het loodje. De winkel filiaal bedrijven Willem Stein en Cency werden overgenomen door Blokker en Kruidvat. Deze firma's werden allemaal beleverd door de plaatselijke middenstanders. Kortom dit droevige verhaal moest toch verteld worden.

Tot eind 2017 is de expositie te zien iedere zaterdag en tevens iedere 1e zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur Streekmuseum Kethelweg 50 Vlaardingen. Voor groepen op afspraak, telefoon 010 4343843.

Foto de voormalige melkfabriek van Hollandia, Oosthavenkade Vlaardingen.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 30 maart 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »