Hier kunt u de exposities vinden die in het verleden in het Streekmuseum geweest zijn.
"het touwtje uit de brievenbus tot de Kerst-cd van Bas van Toor"
Toen ik in 1951 naar Vlaardingen kwam was het een hele overgang van het mondaine Scheveningen naar de Riouwlaan van onze nieuwe woonstad. De stad had ruim 40 melkboeren en evenzoveel bakkers en op iedere hoek een kruidenier. Ook waren er nog tientallen stegen waar nog honderden mensen woonden. Ik werd lid van Liefde en Vrede maar ging toch het eerste jaar naar mijn CJMV-club in het Belgisch Park.
De stadsbestuurders waaronder de burgemeester J.Heusdens en wethouder T. de Bruin hadden de opdracht de stad te laten groeien tot 140.000 inwoners. Van de nieuwe bewoners werkten er veel aan de overkant bij de Shell en de Caltex. De stad werd uitgebreid met een wijk achter de van Hogendorplaan, de Indische Buurt, de Westwijk en de Holy. Er kwam een nieuw zwembad, een schouwburg, een expositiegebouw De Visbank(waar in 1953 een van Gogh tentoonstelling werd gehouden) en een nieuw verkeersvrij winkelcentrum, het 2e in ons land. Verder kwam er het Delta-hotel, de Beneluxtunnel, het Holy ziekenhuis, een nieuw stadhuis en de zalen Muzanda en Triangel. Ook werden er een tiental kerken gebouwd en de langste winkel boulevard van Nederland de van Hogendorplaan. Er was nog steeds visserij waarvan de meeste visserslui van buiten kwamen, de Vlaardingers werkten liever bij de Super, de Shell en de Sunlight dan waren ze tenminste iedere dag thuis.
In een 20 vitrines tonen we honderden voorwerpen en foto's. In een soort Kringloopwinkel tonen we de gebruiksvoorwerpen uit die tijd zoals transistorradios, een roomklopper en schaaltjes met pepsils en Tuc's, een Benzo-fiets en een stalen vuilnisbak.
Jan Kijne, de meest onbekende Vlaardingse Geus, noopte ons een expositie over hem te maken. Te zien zijn o.a. de brieven die hij op de dag van zijn executie schreef aan zijn moeder en zijn broers evenals de originele foto die gemaakt werd en die kwam vorig jaar tevoorschijn uit het atelier van de Vlaardingse fotograaf Henry Muns. Verder tonen wij de jeugdboeken die hij onder pseudoniem schreef en verder materiaal uit zijn padvinderstijd. Ondanks dat er over hem weinig bekend was heeft Jan van Hees (de schrijver van het boekje uit de serie over de geschiedenis van Vlaardingen) veel over hem bovenwater gebracht. Zoals de opgravingslijsten uit 1945 waarbij de plaats van de lijken werden aangegeven door de Duitse soldaat die hem op 13 maart 1941 heeft terecht gesteld. Ook een serie foto's van deze werkzaamheden, door gearresteerde N.S.B. ers die na de oorlog in het Oranjehotel waren gevangen gezet. Te zien tot 2 juli 2017.
Wat moet het een feest geweest zijn vierhonderd jaar geleden in het stadje met 2000 inwoners, 40 jaar na de grote brand, die de Spanjaarden (met hulp van de Schiedammers) tijdens de Tachtigjarige Oorlog hadden uitgevoerd. Bijna alle houten huizen waren verbrand en de rest was beschadigd. Toch had de Rederijkerskamer De Ackerboom collega organisaties uitgenodigd in juli 1616 naar Vlaardingen te komen. Daar werden dan in de openlucht op een toneel voorstellingen gegeven.
De teksten waren dikwijls ironisch en werden verkleed op de Markt opgevoerd. Niet alleen de tekst werd door een jury maar ook de aankleding. Zelfs de Kamer die van het verst kwam kreeg een prijs dikwijls tinnen of zilveren bekers.
De binnenkomst van de diverse gezelschappen was al een groot festijn. Een groot aantal verklede toneelspelers trok door de stad iedere Kamer vooraf gegaan door één van de leden met een groot houten schilderij, een blazoen genaamd. Heel bijzonder is het dat deze houten schilderijen 4 eeuwen bewaard gebleven zijn en al een lange tijd in de Raads- en trouwzaal worden getoond.
We hebben naast een boekje (dat op 10 september wordt gepresenteerd) een tentoonstelling over De Ackerboom gemaakt. Hier worden in kleur de afbeeldingen getoond van de blazoenen der 15 steden, die 4 eeuwen geleden de reis naar Vlaardingen hebben ondernomen.
In 1617 werd een boek uitgegeven met alle teksten en afbeeldingen van de blazoenen. Wij tonen hiervan een tweetal exemplaren. Verder een aantal etsen van het stadje uit die tijd en de plek waar de Rederijkers elkaar bekampten. Op een bijna 2 meter lange prent zien we de Vlaardingers het feest in 1606 te Dordrecht betreden. Ook is in een viertal vitrines te zien van de Rederijkersberg uit 1987 waarbij een aantal culturele evenementen de sfeer uit de 17e Eeuw is getracht te benaderen.
Eeuwenlang waren de wegen rondom Vlaardingen vooral in de winter moeilijk begaanbaar en waren de verbindingen tussen de Hollandse steden alleen mogelijk via de trekschuit. Niet alleen kooplui en bezoekers van de markt waren passagiers maar ook boeren met boter en kaas en bestuurders die een bezoek aan Den Haag moesten brengen. Op de tarievenlijst van 1816 zien we dat het verhuizen van een ton haring 4 stuivers kostte, als passagier betaalde je in de roef 8 stuivers en in het ruim bij de lading 6 stuivers
Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen
Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl
De toegang is gratis.
Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.