Actueel

facebook

Tentoonstelling Klederdracht.
Nieuwsbericht | 16-12-2023

Tentoonstelling Vlaardingse klederdracht in Streekmuseum Jan Anderson.

Tot nader order verlengd!!

Aan het einde van het Vlaardings- feestjaar, willen wij besluiten met de aandacht voor Vlaardingse klederdracht.

De omliggende steden hadden geen traditie, maar onze stad Vlaardingen heeft in de jaren vijftig nog dames gehad die in de streekdracht liepen, die de kap met daaronder het zilveren ijzer op zetten om naar de stad of kerk te gaan. Alleen wanneer zij in de rouw waren droeg men zwart, alleen dan. Men heeft een verkeerde indruk van de Vlaardingse dracht. Deze was niet zwart maar ook zeer kleurrijk.

Wij stellen dit tentoon, waarbij het ‘trouwpak’ van de familie de Willigen (onze eerste aanwinst 50 jaar geleden) ook op de tentoonstelling is te bewonderen

Overdag droeg men het zelf gehaakte mutsje, kwam er plotseling visite dan ging het zilveren ijzer op het ondermutsje met daarop de kanten muts met gouden hangers en spelden om het geheel op zijn plaats te houden. Zonder jas, maar wel met een wollen ‘schortmantel’ ging men op thee visite bij de familie. Een zijden schort en één of twee onderrokken zorgden dat men het niet koud had.

Bijzonder is het doosje met gouden sieraden voor een meisje dat bij haar 18e jaar in klederdracht zou gaan trouwen. Voor het huwelijk overleed zei, de sieraden zijn altijd in het doosje gebleven en hebben nooit voor iets anders gediend.

Ook tonen wij een selectie ondergoed en kanten mutsen waarvan het kant altijd uit België afkomstig was.

Rita de vrouw van Jan Anderson heeft in 1973 één van onze klederdrachten gedragen o.a. naar de Minister en H.M. Koningin Juliana.

In een film die daarna is gemaakt over de Vlaardingse Klederdracht is het een en ander te zien.

Deze film wordt vertoond in het Streekmuseum.

De tentoonstelling is te zien van zaterdag 16 december 2023 tot en met zaterdag 24 februari 2024.

Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, 3135 GM Vlaardingen.

Geopend iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag van de maand.

Gratis toegang.

Doornroosje-scenario, Collectie Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen
Nieuwsbericht | vrijdag 17 november 2023
image

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers bedacht een vernieuwende aanpak voor het behoud van museumcollecties: verzegel de collectie zorgvuldig en bewaar deze als een tijdscapsule, zodat een toekomstige generatie de kans krijgt deze te (her)waarderen. Dit zogenaamde Doornroosje-scenario biedt talloze mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen: wat bewaren we? Wat geven we door aan de volgende generatie? Hoe zorgen we ervoor dat de slapende collectie relevant blijft?

In juni 2023 werd een symposium georganiseerd om de aanpak te bespreken met Nederlandse en Vlaamse erfgoedprofessionals. Waardevolle inzichten werden verzameld vanuit het publiek. Bekijk hier de terugblik van dit symposium. Zowel de bijdragen uit de zaal als de reflecties van de referenten worden verwerkt in het Handboek Ordelijk vergeten – Doornroosje-scenario: over het in slaap brengen van een collectie.

Een documentaire over de Doornroosje-aanpak en de betrokkenheid van erfgoedprofessionals van de toekomst wordt geproduceerd. Daarbij komen Streekmuseum Jan Anderson, inclusief de zienswijze van Jan zelf, de toekomst van het museum en de collecties, het voorbereiden van de slaapperiode en het betrekken van de studenten Reinwardt Academie, de erfgoedprofessionals van de toekomst, aan bod. Met behulp van deze documentaire en het handboek worden de context en richtlijnen verstrekt aan degenen die over 30 jaar toegang zullen hebben tot de collectie.

Achtergrondinformatie Streekmuseum Jan Anderson

Jan Anderson (*1936) begon op jonge leeftijd met verzamelen en zijn passie groeide na het ontdekken van volkskundige onderwerpen in oude tijdschriften. Zijn interesse in lokale cultuur en verzamelen werd versterkt tijdens een bezoek aan het Openluchtmuseum in 1948. Jan heeft een omvangrijke collectie opgebouwd met 150.000 objecten, verdeeld over 150 ensembles, die de ontwikkeling van het dagelijks leven in de vorige eeuw weerspiegelen. Een deel van de collectie bestaat uit 20.000 naslagwerken en publicaties, waarvan 2.000 over de geschiedenis van Vlaardingen. Jan heeft ook zelf bijgedragen aan de publicaties, met ongeveer 100 boekjes op zijn naam.

Hij deelt graag zijn kennis en ervaring en heeft een eigen streekmuseum opgericht in Vlaardingen, waar het grootste deel van de collectie wordt bewaard. Om de collectie op lange termijn te behouden, heeft Jan financiële maatregelen getroffen en de stichting Collecties Jan Anderson opgericht. Het behouden van de cultuurhistorische en ensemblewaarde van de collectie is van groot belang, evenals het beschikbaar maken van de digitale versies ervan. Jan gelooft dat toekomstige generaties de sleutel verdienen om toegang te krijgen tot deze waardevolle schat.

Jan heeft niet het eeuwige leven, en wil graag dat op een verantwoorde manier met de collectie wordt omgegaan. Onderdelen ervan aanbieden aan musea, die dan aan zogenaamde cherry-picking gaan doen, zal onherroepelijk gaan leiden tot gaten in de mooie ensemblecollecties. En er is geen een museum dat interesse heeft in het totaal.

We verwachten dat - wil deze collectie over deze tijd heen kunnen overleven - met name de cultuur-historische en de ensemblewaarde het meest belangrijk zijn, en dat deze dan ook beschreven zullen moeten zijn omdat deze de context geven, die voor velen nu en later belangrijk zijn. Nu de tijd dringt is het ook goed de voorkeur daaraan te geven. Want de volgende generatie verdient wel een sleutel waarmee toegang verkregen kan worden tot deze schat.

Dit full color handboek, 192 pagina’s over het ‘Doornroosje – Scenario’ is voor € 24,95 (excl. € 4,25 verzendkosten) te bestellen bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Foto’s Hans Bakker.

(het boek is helaas niet verkrijgbaar in het Streekmuseum Jan Anderson)

Tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen
Nieuwsbericht | donderdag 25 mei 2023
image

Het Streekmuseum toont in deze tentoonstelling de geschiedenis van Vlaardingen.

Voordat Vlaardingen zijn stadsrechten verkreeg kwam Willibrord in opdracht van de Paus van uit Ierland naar Vlaardingen om een houten kerkje op de Markt te stichten.

Na de tolheffing van Dirk III in 1018, gaf graaf Floris de Vijfde de zo verlangde stadsrechten waardoor de bewoners in geheel Holland de goederen belastingvrij konden aanbieden. Floris had in Vlaardingen zijn Hof.

De belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen was de koopvaardij op de oostzeelanden en de landbouw in de stad en rondom Vlaardinger-Ambacht. Later kwam de visserij als motor voor de stad en groeide Vlaardingen uit als de grootste en belangrijkste vissershaven van Nederland.

Niet alleen de visserij was belangrijk ook het ‘Vlaardings lekkers’ zoals de ijsmoppen, ijzerkoekjes, de broeder, van Toor Schelvispekel en de haring koekjes van Patisserie Royal.

Te zien zijn materialen die het museum heeft ontvangen van de verschillende burgemeesters. Veel historisch materiaal wordt getoond zoals de vlag van de Willem de Zwijger Padvindersgroep welke zij van Prins Hendrik hebben ontvangen. Tevens tonen wij naoorlogse successen, zoals het Kolpabad met een 50 mtr. wedstrijdbad (gebruikt door de Olympische zwemploeg in 1956). De Stadsgehoorzaal, die geen schouwburg mocht worden genoemd, de Beneluxtunnel welke werd bemand met de overbodig geworden melkboeren en tevens het Holy Ziekenhuis.

Tenslotte de Rederijkers vanaf 1517, de Tol van 1809, de vier nieuwe molens aan de Galgkade en de trekschuit uit de 17e eeuw.

De tentoonstelling in het Streekmuseum Jan Anderson toont in 48 vitrines, voor elk wat wils de geschiedenis van Vlaardingen.

FOTOWEDSTRIJD: ‘Wat is jou mooiste plek in Vlaardingen’
Nieuwsbericht | 30 april 2023
image

FOTOWEDSTRIJD: ‘Wat is jou mooiste plek in Vlaardingen’

Als er iemand trots is op Vlaardingen, is het Jan Anderson van het gelijknamige Streekmuseum.

Ter ere van 750 jaar stadsrechten stelden Jan Anderson en Hans Bakker vorig jaar een boek samen met 100 plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken. “Dit is geen geschiedenisboek, maar dit zijn 100 verhaaltjes van een grootvader aan zijn kleinkinderen”, schrijft Jan Anderson in het voorwoord.

Ken jij een plaats die niet in deze top 100 staat? Jan Anderson heeft een fotowedstrijd uitgeschreven om de lijst met nog 50 mooie plaatsen aan te vullen, dus ‘plug’ vooral jouw mooiste Vlaardingse plek!

Hoe doe je mee? Maak een foto van jou mooiste plaats die volgens jou nog ontbreekt in het boek en mail deze foto (minimaal 1 MB, maximaal 5 MB, in Jpg, Tiff of Png) voor 30 april 2023 met locatie en motivatie naar bakker@jananderson.nl. Vermeld hierbij je naam, adres en telefoonnummer.

Een jury bestaande uit burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, Jan Anderson, Hans Bakker en Anneke van de Ven kiest de drie mooiste plaatsen uit. De eerste prijs is 250 euro, de tweede prijs is 100 euro en de derde prijs is 50 euro, beschikbaar gesteld door: ‘Stichting Jan Anderson en Rita Boon’.

De winnaars worden bekendgemaakt in de feestweek ‘Vlaardingen Viert’ in mei a.s.

Alle ingezonden foto’s worden eigendom van het Streekmuseum Jan Anderson.

Boek op reis door Vlaardingen: ‘100 Plaatsen in Vlaardingen die je beslist moet bezoeken’.

Jan Anderson neemt je in de handzame gids mee op reis door Vlaardingen. Je leest bijvoorbeeld over Museum Vlaardingen, de Zeillogger VL.92 Balder, maar ook over de opmerkelijke nieuwbouw van de Westwijk, waar belangstelling uit binnen- en buitenland voor was in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het Oranjepark, De Pelmolen, Grote Kerk en haar kerktoren, Driesluis e.v.a.

Behalve Jan Anderson, Hans Bakker werkten Paul Meuldijk en Frans Assenberg (tekst) aan de uitgave mee.

Het boek is te koop voor 750 euro centen bij de VVV, Museum Vlaardingen, bij het Streekmuseum Jan Anderson en bij Bruna op De Loper. Van de 1000 gedrukte exemplaren zijn er al ruim 800 over de toonbank gevlogen, dus wees er snel bij als je het nog hebben wil.

Voor meer informatie en wedstrijdvoorwaarden:

Hans Bakker

Bestuurslid – Documentatie - PR-Media

Streekmuseum Jan Anderson

06 11 35 07 49

bakker@jananderson.nl

www.jananderson.nl

Foto's Hans Bakker.

Opening tentoonstelling '750 Jaar Vlaardingen'
Nieuwsbericht | 19 april 2023
image

De tentoonstelling ‘750 Jaar Vlaardingen’ van Het Streekmuseum Jan Anderson is op woensdag 19 april 2023 geopend in Bethelkerk te Vlaardingen.

De opening geschiede door Johan ter Molen, voormalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen en het Rijksmuseum Paleis Het Loo.

Prof. Dr. Frits van Oostrom gaf een lezing over Floris de Vijfde die de stadsrechten heeft bevestigd in 1273. Vervolgens sprak Ad van der Zee ( Erfgoedhuis Zuid-Holland) over het verzamelen en de waarde die de verzameling van Jan Anderson heeft voor de toekomst.

Jan bedankte de vrijwilligers die hem hebben geholpen met het maken van de tentoonstelling. En gaf aan dat het wel eens zijn laatste ‘truc’ zou kunnen zijn om een tentoonstelling samen te stellen. En hoopte dat er misschien ooit een Jan Andersonstraat zou komen…

De tentoonstelling ‘750 jaar Vlaardingen’ is te zien tot het einde van het jaar in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen.

Toegang gratis! Het Museum is geopend iedere zaterdag en eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur.

In de maand mei is het museum iedere dag geopend van 14.00 tot 16.00 uur!

Foto’s Paul Meuldijk en Hans Bakker.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 25 mei 2024.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »