Actueel

facebook

'Weer een stukje Vlaardingse geschiedenis gered'
Nieuwsbericht | zondag 27 juni 2021

De in Vlaardingen Ambacht wonende douanier W.L. Swart (1923) werkte in het belastinggebouw aan de Westhavenkade te Vlaardingen, waar nu het Museum Vlaardingen in is gehuisvest. Bij de komst van kinderen besloten de ouders dat er een hobbelpaard moest komen en dat vader Swart dat zelf maar moest maken. Bedrijfsmatig kwam hij bij alle bedrijven in Vlaardingen en liet bij de Meubelfabriek van Bram Sprij aan de Westhavenkade het paard met vooral het hoofd maken door één van beeldhouwers bij Sprij. Daarom is dit stuk kinderspeelgoed uniek en nergens anders te vinden. Wij zullen dit bijzondere hobbelpaard in de maand juli in het museum laten zien.

WIJ KUNNEN WEER OPEN!
Nieuwsbericht | zaterdag 29 mei 2021
image

Zaterdag 5 en zondag 6 juni a.s. kunnen we weer bezoekers verwelkomen.

Naast de vaste opstelling over de geschiedenis van Vlaardingen en de oorlogszaal waarin de geschiedenis van onze stad wordt getoond zal er nog een maand aandacht zijn voor de Sunlight die bijna een eeuw lang tienduizend Vlaardingers een boterham heeft gegeven. Heel Nederland gebruikte "Sunligt", later de Omo en de luxere producten van Vinolia. Daarnaast kon men via de producten prachtige cadeaus sparen waarvoor een postbeambte nodig was om alle brieven te bezorgen op de cadeau afdeling van de fabriek. Ook werd er voor de oorlog reclame gemaakt in de pauze van de filmvoorstelling via gekleurde glazen plaatjes met daarop de producten. Voor de kinderen waren er liedjes albums, leesboeken en kinder strips.

Het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 zijn wij weer open van 14.00 tot 16.00 uur.

Vlaardingen in Coronatijd
Nieuwsbericht | woensdag 30 september 2020
image

Woensdag 30 september 2020 is in het Streekmuseum Jan Anderson deel 58 uit de serie 'van 't Oft naar 't Oofd' overhandigd aan de auteur zelf. Paul Meuldijk nam het boekje in ontvangst van Jan Anderson. De bedoeling was dat de burgemeester van Vlaardingen Bas Eenhoorn het eerste exemplaar in het museum uitgereikt zou krijgen. De burgemeester vond het risico te groot, i.v.m. corona, om in een kleine ruimte te komen. Daarom waren Jan Anderson en Paul Meuldijk eerder deze dag naar het gemeentehuis gegaan om het eerste exemplaar aan Bas Eenhoorn te overhandigen.

Pepijn Stratmann verwelkomde de bezoekers met zijn vrolijke melodietjes op zijn draaiorgel. Deel 58 'Vlaardingen in coronatijd' in de serie van 'van 't Oft naar 't Oofd'. Paul Meuldijk beschrijft de diversen situaties in Vlaardingen en illustreert deze met zijn opnamen.

Uitgave Streekmuseum Jan Anderson. Druk Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen. Het boekje is in de erkende boekhandel en het Streekmuseum te verkrijgen voor € 3,50.

Omroep Max maakte opnamen in het Streekmuseum
Nieuwsbericht | maandag 11 mei 2020
image

Maandag morgen 11 mei 2020 maakte omroep MAX opnamen in het Streekmuseum. Jan Anderson vertelde van het begin van zijn verzameling tot heden, en wat hij nog voor de toekomst bewaard wilt hebben. De TV uitzending is vermoedelijk Hemelvaartsdag 21 mei a.s. Maar dat staat nog niet vast!

Wij zullen als het bekend is wanneer de uitzending op de TV te zien is dit kenbaar maken.

Tussen Kerst en Nieuwjaar
Nieuwsbericht | vrijdag 20 december 2019

Het Streekmuseum is tussen Kerst en Nieuwjaar (2019) iedere middag geopend. Als extra service voor ouders en grootouders zijn die week alle tentoonstellingen van 14.00 tot 16.00 uur gratis (zoals altijd) te bezichtigen. De tentoonstelling over kinderspeelgoed, de vis als gebruiksvoorwerp en de geschiedenis van Vlaardingen vanaf 1018 zijn dan te zien. Tevens vertonen wij een oud Polygoon journaal uit 1940.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

De eerstvolgende opening van het museum is zaterdag 10 juni 2023.
Het museum is dan geopend van 14:00-16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »