Actueel

facebook

Vijftien ‘Stolpersteine’ in het Streekmuseum
Nieuwsbericht | zondag 12 december 2021
image

Een stolperstein (struikelsteen) is een betonnen steen van 10 x 10 cm. met aan de bovenzijde een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en plaats van overlijden van de betrokkene is gestanst.

Het betreft personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi’s vanwege afkomst, geloof, politieke voorkeur of seksuele geaardheid.

De steentjes worden, te herinnering, geplaatst in stoepen voor de huizen in Vlaardingen waar deze mensen woonden en weggevoerd werden om te worden vermoord. Het idee van de Stolpersteine is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig uit Berlijn.

Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

De bedoeling was om de stenen 21 november jl. te plaatsen in aanwezigheid van de kunstenaar zelf. Door corona is dit uitgesteld.

De Stolpersteine zijn te bewonderen in het Streekmuseum Jan Anderson.

Namens de werkgroep Project Stolpersteine Vlaardingen overhandigde Bram Keizerswaard de stenen aan Jan Anderson.

Het gehele project is mogelijk gemaakt door o.a. Stichting Jan Anderson en Rita Boon.

Foto’s Hans Bakker.

Presentatie 'Een leven vol toevalligheden'
Nieuwsbericht | vrijdag 19 november 2021
image

Ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Jan Anderson wilde hij een biografie over zijn leven uitgeven. Samen met Hjalmar Teunissen is hij een jaar bezig geweest om zijn zakelijke, museale en verenigingsleven vast te leggen. Veel komt er over zijn persoonlijke leven aan bod.

De bedoeling was om het eerste exemplaar aan te bieden aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland drs. Jaap Smit. Helaas was dit niet mogelijk door privé omstandigheden van dhr. Smit. De burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga was genegen zijn plaats in te nemen.

Drs. Frank Bergevoet, adviseur erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed sprak over de waarde van de collecties van het Streekmuseum Jan Anderson.

Nico van der Vaart (voorzitter bestuur Streekmuseum) praatte het geheel aan elkaar.

Het boek is te koop in de boekhandel in Vlaardingen en in het Streekmuseum Jan Anderson, met foto’s van Hans Bakker.

Verkoopprijs € 9,95.

Foto's: Paul Meuldijk

Het Doornroosje-scenario als museale tijdcapsule
Nieuwsbericht | vrijdag 12 november 2021
image

Innovatief toekomstperspectief voor Streekmuseum Jan Anderson.

Jan Anderson, oprichter en eigenaar van het Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen, is 85 jaar. Wat gebeurt er wanneer hij niet meer voor zijn museum kan zorgen? Wordt hij opgevolgd, of is er een andere toekomst voor dit museum? Zijn omvangrijke collectie omvat ca. 150 deelverzamelingen, waaronder objecten uit de Tweede Wereldoorlog, boeken over volkscultuur, maar ook alledaagse zaken zoals stofzuigers, brillen, sleutels, speelgoed en muizenvallen. In vitrines, of in een ingericht straatje in het Streekmuseum en in een ruim depot bewaart Anderson zijn 150.000 objecten. Kunnen wij dit erfgoed nu voldoende op waarde schatten om hierover beslissingen te nemen, of moeten we dit overlaten aan toekomstige generaties?

Wie wat bewaart…..

Met de ondertekening van een intentie-overeenkomst op 10 november jl. starten vier erfgoedinstellingen een experimenteel project om een bewaar-strategie te ontwikkelen voor het Streekmuseum. Het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de Reinwardt Academie (AHK) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) buigen zich met initiatiefnemers Jan Anderson en etnoloog Gerard Rooijakkers over de vraag hoe de museumcollectie over generaties heen te tillen om in de toekomst herontdekt te worden.

De aanpak wordt omschreven als het Doornroosje-scenario. Net als Doornroosje wordt de collectie ‘in slaap’ gebracht om over vele decennia weer ‘te ontwaken’. Het is de bedoeling dat in deze slaapfase er geen actief menselijk ingrijpen is, zodat onze nakomelingen de collectie in oorspronkelijke staat kunnen aantreffen. Daarbij vinden ze ook een gebruiksaanwijzing, die tijdens dit project wordt ontwikkeld.

Sprookje of werkelijkheid?

Het Streekmuseum wordt als het ware in een tijdcapsule geplaatst. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Ook de non-interventie, die een volledige generatie kan duren, vraagt zorgvuldige voorbereiding. Diverse museumexperts werken aan een strategie om de omvangrijke collectie in zijn geheel voor de toekomst te bewaren, zonder tussentijds te ontzamelen en museaal te presenteren. Objecten zullen in stabiele klimaatomstandigheden worden bewaard, en er wordt zoveel mogelijk informatie rond de collectie duurzaam opgeslagen. De aanpak is voor dit soort verzamelingen nieuw in Nederland en kan ook voor andere spelers in het cultuurhistorische veld waardevol zijn. Met workshops en publicaties wordt het erfgoedveld geïnformeerd over het Doornroosje-scenario en de voorbereidende stappen die worden gezet.

Het samenwerkingsproject beoogt een duurzame, innovatieve bewaarmethode te ontwikkelen waarmee niet alleen het erfgoed, maar ook de bijbehorende beslissingen kunnen worden overdragen aan de toekomstige samenleving.

Cursussen Jan Anderson
Nieuwsbericht | vrijdag 15 oktober 2021
image

De eerste vier cursussen van Jan Anderson die hij geeft op de maandagmiddag en maandagavond over de ‘Geschiedenis van Vlaardingen’ zijn reeds gegeven.

Er volgen er nu nog zes.

Deze cursussen ging o.a. over Vlaardinger-Ambacht en de meer dan honderd boerderijen die in Vlaardingen hebben gestaan.

Het tweede uur werden de tentoonstellingen op de zolder bezocht.

Opening tentoonstelling en presentatie boekje 'Sparen is Vergaren'
Nieuwsbericht | zaterdag 28 augustus 2021
image

Opening tentoonstelling en presentatie boekje ‘Sparen is Vergaren’. Boekje ‘Sparen is Vergaren - De Vlaardingse geschiedenis van het sparen’. Deel 59 uit de serie ‘van ’t Oft naar ’t Oofd’.

Jan Anderson overhandigt het boekje aan Carolien van der Zwam (Fonds Schiedam – Vlaardingen).

Samengesteld door Jan Anderson en Hans Bakker.

Druk en opmaak Robert Kroon, Stout Grafische Dienstverlening, Vlaardingen.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door de Stichting ‘Jan Anderson & Rita Boon’.

Het boekje is voor € 3,50 verkrijgbaar in het Streekmuseum, Kethelweg 50, Vlaardingen.

 
 

Streekmuseum Jan Anderson

Kethelweg 50
3135GM Vlaardingen

Tel: 010 434 38 43
Fax: 010 434 38 43
E-mail: jan@jananderson.nl

Openingstijden

Het museum is vandaag geopend van 14:00 tot 16:00..

meer informatie »

Toegang

De toegang is gratis.

Groepen van minimaal 20 personen buiten de openingstijden: € 3,00 per persoon.

ANBI  gegevens »